Profesii

Angajaţii români nu au liber pe 24 ianuarie - proiectul de anul trecut încă este în discuţii

Angajaţii români nu au liber pe 24 ianuarie - proiectul de anul trecut încă este în discuţii

Autor: Adelina Mihai

12.01.2011, 23:49 1768

Românii nu vor avea liber anul acesta pe data de 24 ianuarie,cele două proiecte de lege privind declararea acestei zile drept zide sărbătoare naţională iniţiate anul trecut de doi deputaţi dinComisia de muncă - Diana Tuşa şi Dan- Radu Zătreanu - încă nu aufost aprobate.

"Au fost două iniţiative legislative pe această temă, însă numaiunul a primit aviz favorabil. Acel proiect urmează să fie discutatîn plen undeva în luna februarie, când se va lua o decizie finală,însă nu cred că va trece, pentru că nu a fost prea bine primit,deoarece nu încurajează munca. Oricum ar fi, cel puţin anul acestaziua de 24 ianuarie nu va fi liberă", a spus pentru ZF ClaudiaBoghicevici, vicepreşedintele Comisiei de muncă din CameraDeputaţilor.

Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea cepriveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celorde concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentrusărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. În expunerea de motive aproiectului de lege iniţiat de către deputatul Zătreanu- cel care aprimit aviz favorabil - se arată că "ziua de 24 ianuarie, în cares-a înfăptuit, în 1859, Unirea Ţării Româneşti şi a Moldovei sedeclară sărbătoare naţională legală şi va fi denumită «24 Ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române»".

Cu 11 zile libere pentru sărbătorile legale, românii se situeazăpe acelaşi nivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, aratăun studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umaneMercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zilelibere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni,care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polulopus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbătorilegale pe an. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuieaprobat de plenul Camerei inferioare a Parla­mentului şi apoipromulgat de preşedintele Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO