Profesii

Anca Petrescu, director de resurse umane LaborMed: Suntem gata sa "furam" starurile industriei farmaceutice din alte companii

Anca Petrescu, director de resurse umane LaborMed: Suntem gata sa "furam" starurile industriei farmaceutice din alte companii
14.12.2008, 16:28 1160

"Daca in anii trecuti am putut asista la cresteri salariale foarte mari, de 20-25%, in 2009 vom vedea majorari care nu vor depasi 5%, in contextul crizei financiare", spune Anca Petrescu, director de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed. Exista insa unele pozitii pentru care ar putea exista cresteri salariale mai importante in 2009, cum ar fi cea de reprezentant medical, pe care nu sunt suficienti oamenii pregatiti. Un reprezentant medical poate obtine un salariu maxim de 3.600 de lei net lunar (940 de euro).
"Una dintre problemele pietei este reprezentata de lipsa unor oameni specializati pentru anumite joburi. De exemplu, una dintre pozitiile pentru care nu exista foarte multi oameni pregatiti este chiar cea de reprezentant medical, pentru ca foarte multi reprezentanti medicali au ales sa paraseasca tara dupa aderarea la Uniunea Europeana", subliniaza Petrescu. Pentru a putea face fata deficitului de oameni pentru pozitiile de reprezentant medical, compania a flexibilizat la maximum procesul de recrutare. "Nu ne intereseaza foarte mult cunostintele teoretice pentru ca acestea se pot dobandi pe parcurs, ci mai mult aptitudinile si abilitatile de care dispun potentialii angajati", afirma Petrescu.
Un alt aspect care ar putea influenta evolutia pietei in 2009 este inasprirea conditiilor de creditare, iar multe companii farmaceutice ar putea avea de suferit, pentru ca nu dispun de suficienti bani pentru a demara eventualele investitii pe cont propriu.
In prezent, in cadrul LaborMed lucreaza aproximativ 50 de reprezentanti medicali, dintr-un total de 500 de angajati. Din cei 500 de angajati existenti in companie 200 ocupa diverse pozitii pe partea comerciala, 50 lucreaza pe partea de suport, iar 250 pe operatiuni.
In primavara acestui an, fondul american de investii Advent International a achizitionat producatorul de medicamente pentru 123 de milioane de euro. La acea data, existau 430 de angajati in companiei. Imediat dupa preluare, fondul de investitii a inlocuit managementul LaborMed cu oameni care trecusera pe la producatorul Terapia Ranbaxy. Asftel, Stephen Stead a fost numit CEO al LaborMed, Mircea Ilie a preluat functia de Chief Financial Officer (CFO), iar Adrian Stroilescu pe cea de director de dezvoltare. Cei trei executivi care in perioada 2000 - 2006 au ocupat diverse pozitii la Terapia au fost urmati in scurt timp in LaborMed de catre Mirel Florica, actualmente director de operatiuni, Lucian Codreanu - director comercial, Andreea Ombas - manager de marketing si Anca Petrescu.
"Banuiesc ca in primavara, cand compania a trecut printr-un proces de schimbare manageriala, oamenii si-au pus probleme legate de locul de munca, pentru ca nu stiau daca vor ramane angajati sau daca vor fi obligati sa paraseasca LaborMed sau nu. Pentru a inlatura eventualele semne de intrebare am realizat o companie foarte buna de comunicare, prin care oamenii au inteles ca sunt importanti pentru organizatie", mentioneaza directorul de resurse umane al producatorului de medicamente.
LaborMed nu a concediat angajatii existenti in momentul preluarii companiei de catre Advent, unul dintre cele mai importate fonduri de investitii de pe piata de private equity din Romania, ci, mai mult, a facut 70 de angajari din primavara pana in prezent, spune Petrescu. Cei care au fost angajati au fost adusi atat de la concurenta, cat si de pe bancile facultatii.
"De la inceputul acestui an, fluctuatia de personal este de circa 5%, ceea ce inseamna ca schimbarea managementului nu a dus la o plecare in masa a personalului. Bineinteles ca au fost si niste plecari, dar acest lucru este firesc cand vine o noua echipa de conducere". Cei 70 de oameni au fost angajati atat in partea de productie, cat si in comercial. "Ne-am refacut echipa de vanzari, foarte multi dintre cei pe care i-am angajat in acest an ocupa in prezent diverse pozitii in zona comerciala".
Pentru 2009, compania isi propune sa angajeze in 40 de persoane. "In ciuda crizei financiare, avem anumite planuri de crestere pentru anul urmator, pe care trebuie sa le respectam si aceste planuri prevad si angajarea acestui numar de oameni. In cazul in care vor mai aparea nevoi, dispunem de un buget superior acestui an pentru a putea face fata eventualelor procese de recrutare", spune reprezentantul unei companii care in 2007 a obtinut o cifra de afaceri de 28 de milioane de euro, iar pentru anul acesta si-a bugetat afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro.
Planurile companiei pe 2009 prevad cresterea cu 25% a vanzarilor, potrivit unor declaratii recente ale lui Stephen Stead, CEO-ul companiei.
Compania isi propune ca anul viitor sa realizeze parteneriate cu universitatile de medicina din Bucuresti si din tara in vederea recrutarii de tineri absolventi.
Anul acesta, circa 20 de proaspat absolventi au fost angajati in cadrul producatorului de medicamente. "Absolventii de facultate reprezinta o sursa importanta de angajati pentru companie, dar trebuie sa tinem cont ca in conditii de criza, pe piata apar tot timpul si oportunitati si suntem gata sa furam 'starurile' industriei farmaceutice aflate in alte companii in momentul de fata", declara Petrescu.
Fluctuatia redusa din interiorul companiei ar putea fi explicata si prin faptul ca foarte multi specialisti in resurse umane afirma ca pe timp de criza, angajatul trebuie sa faca tot ceea ce ii sta in putere pentru a-si pastra locul de munca.
"Cum reusesti sa faci acest lucru? Propunandu-ti intotdeauna sa te autodepasesti si nu pentru ca iti spune seful ce sa faci, ci fiindca acestea sunt propriile asteptari", spune Petrescu.
Directorul de resurse umane al producatorului de medicamente nu crede ca piata farmaceutica va avea de suferit de pe urma crizei financiare, din cauza ca toti jucatorii au de castigat de pe urma sprijinului financiar acordat prin intermediul Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari.
LaborMed, pe scurt:
  • are 500 de angajati, cu 70 mai mult decat in primavara acestui an
  • a fost vanduta in februarie catre fondul american de investitii Advent International pentru 123 de milioane de euro
  • in 2009 si-a propus sa mai angajeze inca 40 de persoane
  • mizeaza pe o cifra de afaceri de circa 40 de milioane de euro, fata de 28 de milioane de euro in 2007
 
Cariera
  • Aprilie 2008 - prezent: director de resurse umane, LaborMed
  • Martie 2007 - aprilie 2008: human resources business partner, Merck Sharp & Dohme Romania
  • Ianuarie 2005 - martie 2007: human resources officer, Terapia (Terapia Ranbaxy)
  • Septembrie 2003 - mai 2004: client service manager, Elite Training
  • 1991 - 1996: Facultatea de limbi si literaturi straine, Universitatea Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO