Profesii

Alba-neagra cu pilonul II de pensii: Se desfiinţează! Ba nu se desfiinţează!

IONUŢ MIŞA, ministru al finanţelor

IONUŢ MIŞA, ministru al finanţelor

Autor: Iulian Anghel

30.06.2017, 00:05 356

În noul program de guvernare, cei cu venituri din activităţi independente - PFA şi alte tipuri de persoane juridice - nu mai sunt obligaţi să contribuie la sistemul public de pensii.

Noul ministru al finanţelor Ionuţ Mişa şi-a făcut intrarea publică cu o veste-şoc. După validarea sa în funcţia de ministru al finanţelor de către comisiile de specialitate, el a anunţat că pilonul II de pensii - care are active de 35 de miliarde de lei şi 6,9 milioane de participanţi - se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii.

„Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat.“

Ulterior, el a infirmat declaraţiile iniţiale, dar răul fusese făcut: bursa a intrat pe roşu.

Doar câteva minute mai târziu, liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat despre desfiin­ţarea pilonului II de pensii, anunţată de Ionuţ Mişa, el răspunzând: „O prostie!”.

Programul de guvernare prevede că persoanele care au venituri din activităţi independente nu vor mai fi obligate să cotizeze la fondul public de pensii, putând opta pentru fondul public (Pilonul I) şi pentru un fond privat (Pilonul III). De aici vine confuzia, a opinat ministrul muncii Olguţa Vasilescu.

Potrivit documentului citat, cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice, vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică şi nu pe activitatea desfăşurată (termen: 1 ianuarie 2018), CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligaţia de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate în întreţinere etc).

Activele nete gestionate de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au depăşit 35 de miliarde de lei, în luna mai, la nouă ani de la startul programului, după ce au administrat contribuţiile în valoare de 28,2 miliarde de lei a 6,9 milioane de români. Peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, potrivit Asociaţiei pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO