Profesii

Accenture va angaja 1.000 de specialisti in outsourcing

Accenture va angaja 1.000 de specialisti in outsourcing

Piata de outsourcing (contabilitate, IT etc.) va exploda avand in vedere ca in Romania salariile sunt mai mici, iar gradul de pregatire este ridicat

07.07.2006, 18:52 150

Compania americana Accenture, specializata in servicii de consultanta in management, solutii tehnologice si outsourcing, a intrat pe piata locala prin deschiderea unui centru in Bucuresti, unde vrea sa ajunga rapid la 1.000 de angajati.
De saptamana viitoare, Accenture va da unda verde angajarilor pentru specialisti din domeniile resurse umane, financiar si logistica-aprovizionare. "Am inceput deja sa recrutam personal bine pregatit, urmand ca urmatoarele trei luni sa angajam cateva sute de persoane", a declarat Alasdair Glen, responsabilul Accenture in Romania.
Compania va activa doar in Bucuresti, iar numarul de angajati din centrul de operatiuni (BPO center - centrul de servicii de externalizare) va atinge cifra de 1.000. Oficialii companiei nu au dorit sa furnizeze informatii despre nivelul salarizarii personalului, spunand doar ca au nevoie de angajati "pregatiti in diverse domenii si care vorbesc mai multe limbi straine". Salariile pe pozitii de intrare intr-un BPO center sunt de cateva sute de euro si pot ajunge, in cazul posturilor de management, la peste 5.000-6.000 de euro, spun specialisti de pe piata de consultanta in resurse umane.
Pentru procesul de recrutare a salariatilor, reprezentantii companiei au precizat ca lucreaza cu mai multe agentii de resurse umane, dar ca vor folosi si anunturile directe de angajare. "Ne intereseaza sa angajam atat tineri absolventi, cat si persoane cu experienta", au spus reprezentantii companiei. Pentru a putea aplica la un astfel de post, doritorii trebuie sa aiba studii superioare.
Specialistii de pe piata de recrutare apreciaza ca pentru angajarea a 1.000 de oameni pentru centrul de la Bucuresti, Accenture va trebui sa ofere salarii peste media pietei. Compania a precizat ca a ales Bucurestiul ca tinta a implantarii dintre mai multe locatii posibile, orientandu-se dupa asteptarile privind personalul calificat in acest domeniu.
Deocamdata, sediul provizoriu al Accenture este la etajul al saptelea al complexului Union Center din centrul Capitalei, dar reprezentantii companiei au declarat ca "in prezent viziteaza mai multe locatii" pentru stabilirea unui sediu permanent. De altfel, Accenture a inchiriat deja un spatiu de birouri de 2.000 de metri patrati in Iride Business Park, un complex de cladiri de birouri situat in nordul Capitalei.
Centrul din Bucuresti va fi integrat in reteaua globala a Accenture, iar consultantii romani vor furniza servicii nu doar companiilor de pe piata locala, ci si pentru clienti din strainatate. Primul client al centrului de la Bucuresti va fi divizia internationala de operatiuni a companiei Unilever, care va beneficia de serviciile de resurse umane oferite de Accenture.
In urma cu o luna, compania Unilever a anuntat ca aproximativ 3.300 de angajati de la nivel international ai departamentului de resurse umane vor fi afectati de un proces de outsourcing derulat in parteneriat cu Accenture. Deocamdata, subsidiara Unilever South Central Europe, prin care Unilever este prezenta in Romania, nu va fi afectata in acest proces de externalizare, stabilit in baza unui contract pe sapte ani.
Cel mai recent acord semnat de Accenture, in consortiu cu alte doua companii de profil, este un contract in valoare de 800 de milioane de euro pentru furnizarea de servicii de consultanta si solutii tehnologice catre grupul financiar olandez ING.
Companiile de mari dimensiuni vad in externalizare (outsourcing) o solutie de reducere a costurilor, iar firme de consultanta cum este Accenture le ofera astfel de servicii, inclusiv solutiile tehnice si informatice necesare transferarii unor departamente in afara companiei.
De exemplu, in cazul externalizarii serviciilor de finante-contabilitate, o companie apeleaza la firma de externalizare, ai carei angajati preiau atributiile personalului din departamentul de contabilitate al companiei, care poate fi astfel micsorat. Compania obtine in acest mod o reducere a costurilor operationale.
Accenture are un numar de peste 133.000 de angajati in 48 de state. Compania a avut o cifra de afaceri de circa 12,5 miliarde de euro la nivel global in anul fiscal incheiat la 31 august 2005. Accenture este listata pe Bursa din New York si avea ieri o capitalizare de 12,83 miliarde de euro. De altfel, compania a facut ieri si pe site-ul bursei americane anuntul intrarii pe piata romaneasca.
Accenture a aparut ca o divizie de consultanta in cadrul companiei Arthur Andersen, apoi s-a desprins din aceasta si a inceput sa activeze pe cont propriu din 1989, initial sub numele de Andersen Consulting, apoi, din 2001, sub numele actual.
Arthur Andersen, una dintre cele mai mari companii de consultanta din lume, a fost prezenta in Romania la inceputul anilor 1990 printr-o subsidiara condusa de Viorel Bitu, actualmente managing partner la firma locala de consultanta Synergizer. Dupa 2001, compania Arthur Andersen a disparut ca urmare a celebrului scandal legat de falimentul Enron, pentru care cei de la Arthur Andersen erau auditori si consultanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO