Profesii

A devenit limba engleză un must-have la angajare?

A devenit limba engleză un must-have la angajare?

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

12.04.2012, 17:07 1994

Un manager al grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane Manpower caută candidaţi pentru un post de responsabil contabilitat, vorbitor de limbă engleză. Compania de servicii Logica este în căutarea unui tehnician, iar International SOS recrutează un support specialist în domeniul asistenţei şi securităţii medicale, ambii vorbitori de engleză. Acestea sunt anunţurile publicate de Apec, o asociaţie ce are ca obiectiv plasarea unor noi forţe de muncă pe piaţa actuală. Singurul impediment care i-ar putea îndepărta pe viitorii candidaţi de locurile de muncă mult visate ar putea fi obligativitatea deţinerii unor atestate care să confirme abilităţi avansate de comunicare în limba engleză, scrie http://www.lesechos.fr.

"Lucrăm exclusiv în limba engleză. Şedinţele companiei se ţin în limba engleză. Atunci când scriu un mail ezit şi folosesc limba franceză, fiind conştient de faptul că destinatarii pot fi clienţi sau parteneri din afara ţării. Cu toate astea, suntem în Paris! Totuşi, având în vedere diversitatea lingvistică a grupului, limba engleză a devenit singura soluţie la problema de comunciare cu care ne confruntam", spune un senior manager al Alcatel-Lucent, o companie ce activează în industria telecomunicaţiilor.

Potrivit Apec, cunoştinţele în limba engleză au devenit un criteriu de selecţie obligatoriu pentru managerii care fac recrutări, având în vedere multitudinea de naţionalităţi existente în cadrul companiilor de pe piaţă. Astfel, pentru a facilita localizarea companiilor în inima pieţelor locale, menţinând o bună colaborarea cu parteneri din intreaga lume, limba engleză a devenit un "must have" in CV-ul viitorilor candidaţi.

"Indiferent că te adresezi unei pieţe locale sau ai produse care pot fi comercializate la nivel global, consultanţii unei companii au în mod frecvent de-a face cu persoane de diferite naţionalităţi, aceştia fiind nevoiţi să interacţioneze cu indieni, chinezi sau chiar elveţieni", spune Stone Rauglaudre, director asociat al Acial, o companie franceză de calculatoare.

Managerii de HR din întreaga lume încep să conştientizeze importanţa limbii engleze în activitatea pe care o desfăşoară. Având în vedere faptul că 49% dintre aceştia se simt puşi în dificultate atunci când se confruntă cu o limbă străină, cererea cu privire la oferirea unor cursuri de formare în limba engleză a angajaţilor a ajuns la 12,8%, informează Ifop-Systran, o companie care furnizează servicii de traducere. Cu toate astea, directorii francezi de companii spun că, deşi nevoia comunicării în limba engleză este una evidentă, asta nu înseamnă că limba franceză trebuie uitată, din contră, conform Curţii Supreme de Justiţie din Franţa, tot ceea ce ţine de documentaţia internă de reglementare, precum şi documentele sau contractele angajaţilor, trebuie să fie redactate în limba maternă. Totuşi, 28, 8% dintre managerii de HR se aşteaptă ca viitorii candidaţi să prezinte un CV în care atestarea in limba engleză să fie prezentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO