Profesii

2.500 de permise de munca pentru strani

20.12.2004, 00:00 15



Guvernul va acorda, in 2005, un numar de 2.500 de permise de munca pentru cetatenii straini care vor sa lucreze in Romania, potrivit unei hotarari adoptate in ultima sedinta de guvern.



"Acest numar de permise de munca reprezinta documente ce vor fi eliberate strainilor care indeplinesc conditiile prevazute de legislatia romana cu privire la incadrarea in munca si care au aplicata, pe documentele de trecere a frontierei, o viza de lunga sedere pentru angajare in munca sau, dupa caz, o viza de lunga sedere pentru alte scopuri", precizeaza reprezentantii Executivului.



Permisele pot fi eliberate cu respectarea reglementarilor in vigoare, fara a fi necesara obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca, strainilor aflati in una dintre urmatoarele situatii:



- provin din state cu care Romania are incheiate acorduri, conventii sau intelegeri de desfiintare a vizelor pentru trecerea frontierei in acest scop sau pentru care Romania a renuntat unilateral la obligativitatea vizelor;



- beneficiaza de drept de sedere temporara pentru reintregirea familiei, acordat in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor in Romania;



- beneficiaza de drept de sedere temporara in scop de studii si solicita incadrarea in munca in baza unor contracte individuale de munca cu timp partial, cu program de maximum 4 ore pe zi;



- sunt membri de familie - sot, sotie, copii - ai cetatenilor romani cu domiciliul in Romania.



In cele 2.500 de permise stabilite prin actul normativ sunt incluse si cele eliberate pentru cetateni din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Acordului privind Spatiul Economic European si pentru membrii de familie ai acestora.



Permisele de munca prevazute in acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state nu sunt incluse in numarul de 2.500 de astfel de acte. Permisele de munca existente vor putea fi prelungite, conform Legii 203/1999, se mai precizeaza in documentul citat.



Numarul de 2.500 de permise nu este definitiv. In situatia in care cererile de acordare a acestor acte vor depasi acest prag, va putea fi aprobata o suplimentare, prin hotarare de Guvern, emisa la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in baza unui memoriu justificativ al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, mai precizeaza Executivul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO