Profesii

100 de manageri romani dau in fiecare an 3 milioane de euro pe MBA-uri in strainatate

100 de manageri romani dau in fiecare an 3 milioane de euro pe MBA-uri in strainatate
16.11.2009, 00:00 80

"Cred ca raspunsul la intrebarea "De ce am plecat instrainatate?" este evident daca analizam orice MBA top. Nu estementionata nicio scoala din Romania. Eu mi-am dorit sa fac un MBAnu ca sa-mi adaug vreun titlu pompos pe cartea de vizita sau sa facparada la locul de munca. Eu am vrut sa invat intr-un program deMBA care este cu adevarat o provocare intelectuala si personala -asa ca am ales un MBA in strainatate", spune Catalina Cernica, carea absolvit in acest an programul de MBA de la Saïd Business School,University of Oxford din Marea Britanie, care costa aproximativ30.000 lire (33.000 de euro).

In promotia care a absolvit in 2009 programul de MBA la Saïd aufost inscrisi patru romani, iar anul viitor va absolvi un singurroman. Clasa de MBA 2008 - 2009 a fost formata din 49 denationalitati. In ceea ce priveste programul de Executive MBA albritanicilor, in cadrul promotiei care va absolvi in 2012 se aflaun manager roman.

In total, aproximativ 400 de manageri romani se inscriu anual laprograme de MBA sau Executive MBA, un sfert dintre acestia aleganduniversitatile din strainatate.

"Cele mai multe scoli internationale cu care tinem legaturamentioneaza intre unu si patru romani inscrisi la programele de MBAanual, aici fiind inclusi si cei care locuiesc in afara Romaniei.As spune ca aproximativ 90 de manageri romani pleaca anual instrainatate pentru a urma programe de MBA", spune Zoya Zaitseva,Global Operations Manager al QS World MBA Tour, care organizeazaanual la Bucuresti un targ de MBA-uri.

Ce ii determina pe romani sa plece peste hotare pentru a urmacursurile unui master de business?

"Diversitatea clasei si structura internationala sunt principalaatractie pentru cei care decid sa se inscrie la programele noastrede MBA sau EMBA. La acestea contribuie si recunoasterea branduluiOxford University in lume", a comentat pentru ZF Stephan Chambers,director al programului de MBA de la Saïd Business School.

O diploma care valoreaza totul

In conditiile in care un program de MBA sau Executive MBA instrainatate costa intre 20.000 si 50.000 de euro, cei 100 demanageri care pleaca cheltuie anual 3 milioane de euro pe educatialor.

Destinatiile preferate de romanii care aleg universitatile dinstrainatate sunt Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

"Principalul motiv pentru care romanii aleg MBA-urile din afaratarii este prestigiul. Spera ca o diploma internationala va cantarimai greu in ochii angajatorilor. Pe de alta parte, exista marimultinationale, prezente si in Romania, care au scoliinternationale la care isi trimit managerii si care isisponsorizeaza angajatii. In astfel de situatii, decizia nu maiapartine managerului", este de parere Oliver Olson, country manageral CEU Business School, care ofera un program de EMBA pe piatalocala.

Pe de alta parte, Olson este de parere ca networking-ul - unuldin cele mai importante castiguri in urma absolvirii unui master debusiness - tinde sa fie irelevant in cazul obtinerii unei diplomein strainatate.

"In cazul managerilor care dupa absolvire decid sa ramana samunceasca in afara tarii, un MBA la o scoala internationala devineo miscare desteapta. Intotdeauna am fost de parere ca este bine safaci un MBA acolo unde lucrezi", sustine el.

Salarii de 5 ori mai mari afara

Salariul este un alt argument care ii determina pe manageriiromani sa plece in strainatate pentru a urma un program de masterde business.

Salariul mediu al absolventilor de programe de EMBA pe piatalocala este de 3.000 de euro, in timp ce absolventii de MBAcastiga, in medie, 2.275 de euro, potrivit editiei din acest an aTop MBA, realizat de ZF in luna martie a acestui an.

In acelasi timp, managerii care termina un program la o scoalade top pot sa castige de cinci sau sase ori mai mult. Astfel,absolventii unui program de Executive MBA la Columbia BusinessSchool in SUA si cei de la London Business School castiga 24.600 dedolari (16.400 de euro) lunar, arata o statistica publicata decotidianul britanic de business Financial Times.

Aproximativ 3.000 de manageri au absolvit programe de MBA siExecutive MBA locale, iar numarul lor continua sa creasca cuaproximativ 300 in fiecare an. "Depinde foarte mult de ce itidoresti. Daca vrei o cariera in SUA, este mai util sa faci un MBAacolo. Pe de alta parte, exista un "brand name" al scolilorinternationale foarte mari, care ofera o serie de avantaje. Deexemplu, Harvard, care exista de 100 de ani pe piata, are zeci demii de absolventi, nu cateva sute cum avem noi. In consecinta,networking-ul de acolo este mai solid si are acoperireinternationala mai mare decat cel realizat la absolvirea unei scolilocale", explica si Adriana Dutescu, director al programului de MBARomano-Canadian, care functioneaza din 1993 pe piata locala si arepeste 800 de absolventi.

Cu toate acestea, partea cea mai importanta in viata manageriloreste cea de dupa absolvirea programului de MBA, atunci cand auintr-adevar ocazia sa demonstreze ce au invatat si cat de bine sepot vinde pe piata muncii.

"Tocmai am absolvit, deocamdata sunt intr-o binemeritata vacantadupa un an foarte intens, calatoresc si-mi petrec timp cu noiiprieteni din aproape 50 de tari. Anul viitor am sa decid care esteurmatorul pas pe care vreau sa-l fac in cariera", spuneCernica.

Cele mai bune programe de MBA din lume

  • 1/2. University of Pennsylvania: Wharton/London BusinessSchool
  • 3. Harvard Business School
  • 4. Columbia Business School
  • 5. Insead

Cele mai bune programe de EMBA din lume

  • 1. Kellog/Hong Kong UST Business School
  • 2. Trium: HEC Paris/LSE/New York University: Stern
  • 3. Columbia/London Business School
  • 4. University of Chicago: Booth
  • 5. University of Pennsylvania: Wharton/Insead

Sursa: FT

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO