Prima pagina

WSJ: Investitorii din Vest vor lua cu asalt piata imobiliara

07.12.2004, 00:00 10

Randamentele in scadere pe care le ofera pietele imobiliare din tari ca Republica Ceha si Ungaria determina investitorii sa caute oportunitati mai profitabile in Est, iar Romania devine tot mai atractiva pentru developerii care cauta un profit superior pietelor vestice, relateaza The Wall Street Journal Europe.
Luna trecuta, compania austriaca Europolis Real Estate Asset Management a incheiat cea mai mare tranzactie de pe piata spatiilor industriale din Romania, cumparand parcul logistic Cefin, achizitie evaluata la aproximativ 75 de milioane de euro. Parcul Cefin are o suprafata de 150.000 de metri patrati, si a fost cumparat inainte de termenul de livrare pe piata al acestuia.
"Piata din Romania este atractiva pentru ca ofera randamente mai mari decat majoritatea pietelor din centrul si estul Europei, unde este tot mai greu sa gasesti oportunitati de investitii", a afirmat Bernhard Mayer, directorul executiv al Europolis. Compania, care are operatiuni pe pietele din Polonia, Republica Ceha sau Ungaria, este interesata si de pietele din Rusia, Ucraina sau Bulgaria.
Profiturile investitiilor pe pietele pe care activam au scazut si exista mai putine oportunitati investitionale, a mai spus Mayer. "Piata birourilor este mai atractiva in Romania, cu un randament anual de aproximativ 12%, comparativ cu 8% pentru un imobil de birouri clasa A din Republica Ceha". Europolis se asteapta ca proiectul Cefin sa aduca un randament anual de aproximativ 13%.
"Investitorii par mai pregatiti sa intre pe pietele est-europene in cautarea unor proiecte, pentru ca profiturile de pe pietele din Europa Centrala s-au diminuat semnificativ", a declarat Charles Taylor, directorul companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Healey & Baker. Acei investitori care cauta randamente cu doua cifre, vor considera Romania o tinta fireasca, a mai spus Taylor.
Fondul de investitii german DB Real Estate este interesat sa investeasca pe piata romaneasca, dar nu o va face pana cand situatia politica si economica va fi mai stabila, a spus Michael Kremer, directorul executiv al fondului.
Compania americana GE Commercial Finance Real Estate monitorizeaza piata imobiliara romaneasca de patru ani, a afirmat Karim Habra, directorul regional al companiei.
"Romania a facut multe progrese in ultimii doi ani, inclusiv intrarea in structurile NATO si demersurile pe care le face pentru a adera la Uniunea Europeana. Avem mai multe planuri pentru piata romaneasca, atat achizitii directe cat si dezvoltarea unor proiecte proprii, si speram ca unele dintre ele sa se concretizeze anul viitor", a mai spus Habra.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO