Prima pagina

WSJ: Industria farmaceutica din SUA - amenintata de expirarea brevetelor

WSJ: Industria farmaceutica din SUA - amenintata de expirarea brevetelor
06.12.2007, 18:47 33

Industria farmaceutica americana va pierde circa 67 de miliarde de dolari anul viitor, (aproape jumatate din vanzarile de anul acesta), dupa ce brevetele pentru cateva dintre cele mai vandute medicamente din lume vor expira, fortand astfel o ieftinire majora, scrie The Wall Street Journal.

In acelasi timp, inovatiile din acest domeniu se lasa asteptate. Cu o istorie de aproape o suta de ani, industria farmaceutica produce din ce in ce mai putine tipuri de medicamente. Cele mai evidente lacune sunt inlocuitorii pentru medicamentele celebre ca Lipitor, Plavix si Zyprexa.

"Cred ca industria e pierduta daca nu facem ceva", a declarat Sidney Taurel, presedintele coniliului de administratie al producatorului Eli Lilly & Co. Miercuri, producatorul Bristol-Myers Squibb a anuntat ca va reduce forta de munca cu 10%, respective 4.300 de angajati si isi va inchide 27 din fabrici pana in anul 2010.

In perioada 2011 ? 2012, veniturile producatorilor de medicamentevor inregistra scaderi pentru prima data in patru decenii, potrivit estimarilor firmei de consultanta Datamonitor.

Expirarea brevetelor reprezinta o mare problema in SUA. Autoritatile acorda brevetele pentru medicamente pe o perioada de 20 de ani insa companiile, cel mai adesea, reusesc sa aduca produsul pe piata de abia la jumatatea acestui interval. Odata ajuns in piata, insa, produsul are o marja bruta de 90-95%. Dupa incheierea perioadei de protectie, pretul de piata al produsului devine foarte apropiat de cel de fabricatie.

Principala companie afectata de acest proces va fi Pfizer, care mai detine brevetul pentru medicamentul de scadere a colesterolului Lipitor, doar pana in anul 2010.

Lipitor este cel mai bine vandut medicament la nivel mondial si a asigurat, anul trecut, mai mult de un sfert din veniturile totale de 48 de miliarde de dolari obtinute de Pfizer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO