Prima pagina

Vizita lui Raffarin, prilej pentru contracte franceze de un miliard de euro

19.10.2004, 00:00 39

A devenit deja un obicei ca vizita la Bucuresti a liderilor cu cea mai puternica influenta politica in Uniunea Europeana sa fie marcata prin semnarea unor contracte de valori mari cu companiile romanesti. Dupa vizita cancelarului german Gerhard Schroeder la Bucuresti din septembrie, a venit randul premierului francez Jean Pierre Rafarin sa ajunga la Bucuresti, insotit de o puternica delegatie de afaceri - Gaz de France, Vinci, Alcatel.
Suma contractelor semnate ieri la Palatul Victoria in fata premierului francez si a omologului sau roman este de aproximativ un miliard de euro. Aceste contracte cu companii franceze se adauga celui semnat cu Airbus, tot in acest an, care a avut tot o miza politica, dupa ce americanii de la Boeing si-au vazut oferta respinsa.
Cap de lista a fost semnarea contractului de privatizare a celei mai mari distributii de gaze din Romania de catre Gaz de France, care a castigat o cursa in care miza politica nu a fost deloc neglijabila.
Gaz de France s-a angajat sa plateasca 128 mil. euro pentru achizitia directa a 30% din actiunile Distrigaz Sud, urmand sa participe cu un aport de capital de 183 mil. euro pentru a detine 51% din actiuni. In plus, compania franceza a preluat si datorii financiare nete de 95 mil. euro, pe care le avea Distrigaz Sud la data de 30 aprilie. Tranzactia va fi finalizata in trimestrul IV al anului in curs, GdF urmand sa ia parte la toate deciziile strategice luate de societate.
Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat ca nu vor fi concedieri la Distrigaz Sud, societate cu peste 10.000 angajati, iar pretul gazelor naturale nu va avea parte de o crestere puternica. Distrigaz Sud a fost evaluata la 426 mil. euro.
Contractul de privatizare a fost semnat de catre Dorin Mucea din partea vanzatorului, respectiv Jean Francois Cirelli, noul presedinte al Gaz de France.
Un alt contract important a fost cel semnat de catre Compania Nationala de Drumuri Nationale si Autostrazi din Romania cu gigantul francez Vinci pentru executia tronsonului de autostrada Predeal - Comarnic, in valoare de 397 mil. euro.
Potrivit conducerii ministerului de resort, 30 de companii au cumparat caietul de sarcini, iar patru firme au depus oferte ferme pentru proiect.
Acesta va fi executat in regim de parteneriat public privat de catre Vinci, valoarea proiectului urcand la 480 mil. euro cu tot cu costul avizelor necesare si al managementului financiar, insa nu este exclus ca valoarea totala a acestuia sa ajunga la 700 mil. euro pana in 2015, cu tot cu lucrari de intretinere.
Conform principiilor parteneriatului public-privat, constructorul va asigura finantarea necesara construirii tronsonului si va avea drept de exploatare a autostrazii, inclusiv dreptul de a incasa rovignieta (taxa de utilizare a drumului) - pe o perioada de 25 ani, interval in care statul va restitui, in rate lunare, sumele investite de firma franceza.
De asemenea, firma Alcatel a semnat un contract in valoare de 60 de milioane euro cu Compania Nationala CFR Infrastructura SA pentru echiparea cailor ferate din regiunea sudica a Romaniei cu o solutie de centralizare electronica feroviara care va asigura coordonarea controlata si in siguranta a trenurilor.
In urmatorii patru ani, Alcatel va moderniza unsprezece statii de cale ferata, majoritatea situate pe pe coridorul IV de transport Pan-European, in sudul tarii, intre orasele Constanta si Lugoj. Alcatel va furniza o tehnologie noua de centralizare electronica feroviara, inlocuind vechile sisteme bazate pe relee. Modernizarea retelei de cale ferata va permite un management mai eficient al traficului, spun oficialii Alcatel.
La aceste afaceri se adauga un acord de colaborare semnat de catre reprezentantii Societatii Romane de Televiziune cu cei ai postului de televiziune Euronews, a carui valoare nu a fost precizata. adrian.mirsanu@zf.ro ; mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO