Prima pagina

Viata grea. Dolarul scade, euro urca

23.01.2003, 00:00 17

Aprecierea de ieri a euro in raport cu dolarul pe pietele internationale si nevoia de lei a bancilor din ultimele zile pentru rezervele minime obligatorii, la care s-a adaugat lipsa oricarei interventii a BNR pe piata, s-a reflectat, in ultimele doua zile, in caderea cursului leu/dolar  cu aproape 200 de unitati.
Banca Nationala a Romaniei a calculat ieri un curs de 33.338 lei/dolar, practic cu 162 de unitati mai putin decat la inceputul anului cand dolarul valora 33.500 lei. Cu alte cuvinte moneda nationala s-a apreciat in raport cu cea americana cu 0,4%.
Chiar daca in ultimul an s-a indus ideea ca euro incepe sa ia locul dolarului in economia romaneasca, ca banca centrala se raporteaza in politica de curs valutar la un cos format din cele doua valuta, dolarul ramane inca, pentru multi, moneda de referinta si moneda in care se tranzactioneaza pe piata interbancara de la Bucuresti.
Raportat la cosul vehiculat de BNR in care dolarul detine 40% si euro 60%, deprecierea leului era pana ieri de 1,15%, nivel considerat in limite acceptabile. Raportat la euro leul valora ieri 35.687 lei, ceea ce inseamna ca de la inceputul anului deprecierea monedei nationale in raport cu cea europeana este de 2,1%.
Despre caderea de ieri a cursului leu/dolar, pana la urma cotatie calculata direct pe piata de la Bucuresti, dealerii spun ca a fost si o umbra de specula pentru ca dobanzile au fost foarte ridicate ieri si alaltaieri (vezi pagina 6). Pana la urma era mai rentabil sa vinzi dolarii si sa-si pui banii in lei daca prindeai o dobanda buna.
"Au fost banci care probabil ca au profitat de cresterea dobanzilor din aceste zile, si-au facut calculele si au decis ca este mai rentabil sa vinzii dolarii si sa pui banii in lei pe termen scurt. Oricum, si raportul euro/dolar care ieri a ajuns la 1,073 euro/dolar a avut un impact destul de ridicat asupra cotatiilor leu/dolar si leu/euro dar asta nu mai este o noutate de mult", spune Cristian Sporis, chief dealer la Raiffeisen Bank Romania.
De altfel, evolutiile raportului euro/dolar pe pietele internationale, care a depasit practic inca de pe acum orice previziune, spulbera aproape orice incercare de mai face vreo estimare pentru cotatiile leu/euro si leu/dolar la sfarsitul lunii.
"E greu de spus. Acum dupa zilele acestea ne-am schimbat si noi putin socotelile. In acest moment mergem pe un curs leu/dolar de 33.500 lei/dolar la sfarsitul lui ianuarie si pe un raport euro/dolar de 1,07-1,075 euro/dolar. Dar daca am stii cum vor merge treburile ce bine ar fi!", spune Claudiu Cercel, directorul departamentului operatiuni de piata din BRD. Trezorierii altei banci din primele cinci din sistem sunt insa usor mai optimisti si vad un dolar la sfarsitul lunii de 33.200-33.250  lei, in timp ce euro se va opri in jur de 35.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO