Prima pagina

Vara fierbinte: prima de casare urca piata auto la record istoric

15.08.2006, 20:17 32

Prima de casare a crescut puternic vanzarile de masini, luna iulie fiind, cu aproape de 28.000 de autoturisme romanesti si de import livrate, cea mai prolifica luna din istoria pietei auto.
Cu o valoare estimata la aproximativ 250 de milioane de euro, vanzarile de autoturisme noi de pe piata locala au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, aproape toti producatorii si importatorii locali anuntand afaceri record.
Cresterea vanzarilor ca urmare a primei de casare vine dupa ce masinile romanesti si cele de import au inregistrat evolutii diferite in primele sase luni ale anului. Daca masinile de import si-au continuat in cea mai mare parte trendul de crestere sustinuta, vanzarile de masini romanesti inregistrasera aproape luna de luna un regres fata de perioada corespunzatoare a anului 2005.
Lansarea oficiala a programului primei de casare a facut ca in doar cateva zile Dacia sa isi epuizeze intregul lot de peste 4.500 de masini alocate. Cererea mare a urcat si vanzarile Daewoo la un nivel record - aproape 4.200 de unitati vandute in iulie, cu peste 300 de unitati mai mult decat precedentul record lunar al producatorului de la Craiova.
Si importatorii au profitat de pe urma lansarii programului primelor de casare, unul dintre exemple fiind AutoItalia, importatorul Fiat, Alfa Romeo, Maserati si SsangYong, care a vandut in luna iulie aproape 1.100 de masini, ceea ce reprezinta cea mai buna luna din istoria de 13 ani a companiei.
In aceste conditii, vanzarile totale ale autoturismelor de import au ajuns in primele sapte luni ale anului la aproape 71.000 de unitati, potrivit datelor din piata auto, in crestere cu peste 30% fata de anul precedent.
Ca urmare a cresterii de aproape 50% in luna iulie fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, vanzarile de masini romanesti si-au stopat caderea din primul semestru al anului. Astfel, pe ansamblul primelor sapte luni ale anului s-au vandut 74.000 de autoturisme romanesti, valoare comparabila cu cea inregistrata in perioada similara a anului trecut.
In aceste conditii, vanzarile totale de autoturisme noi pe piata locala au ajuns la sfarsitul lunii iulie la 145.000 de unitati, in crestere cu peste 12% fata de anul trecut.
Vanzarile de automobile, care includ pe langa autoturisme si vehicule comerciale si autobuze, au ajuns in aceeasi perioada la 167.000 de unitati, ceea ce inseamna o crestere de aproape 9%.
Estimarile jucatorilor din piata auto pentru intregul an vizeaza un ritm de crestere de 5%-10%, raportat la cele 256.000 de unitati vandute anul trecut.


Iulie, cuptor de bani

27.700 de autoturisme vandute, plus de 39% fata de anul trecut
14.900 de autoturisme romanesti vandute, plus de 48%
12.800 de autoturisme de import vandute, plus de 27%
Valoarea livrarilor 250 mil. euro
Estimari ZF, pe baza datelor din piata auto

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO