Prima pagina

Unilever numeste o romanca la conducerea diviziei din Balcani

07.11.2005, 19:00 36

Gigantul mondial de bunuri de larg consum Unilever, producatorul marcilor Dove, Knorr si Rexona, a numit o romanca in functia de presedinte al diviziei sale pentru intreaga regiune a Balcanilor - Unilever South Central Europe (USCE).

Alexandra Gatej, 40 de ani, a devenit, incepand cu 1 noiembrie, noul presedinte al Unilever South Central Europe, pozitie din care va coordona operatiunile grupului pentru sapte state - Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Albania, Bosnia si Moldova - reprezentand o piata totala de 55 de milioane de consumatori si afaceri care depasesc 140 de milioane de euro pe an. Centrul acestor operatiuni este Bucurestiul.

Este cea mai inalta pozitie ocupata pana acum de un manager roman in cadrul companiilor de bunuri de larg consum.

"Balcanii sunt o regiune cu un mare potential de crestere. Vom continua consolidarea acestui business in toate domeniile unde este prezent, obiectiv care este strans legat de procesul de integrare in Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei", a spus Alexandra Gatej.

"Cresterea economica a Romaniei, formarea clasei de mijloc si cresterea accesului populatiei la resurse financiare reprezinta un context care ne face sa privim cu optimism in viitor", a adaugat ea.

Dupa ce au preferat sa aduca in Romania manageri straini care sa le conduca afacerile, tot mai multe multinationale incep sa-si aleaga manageri de top romani. Numirea in pozitii de conducere a unor femei este o alta tendinta care devine tot mai vizibila in randul marilor corporatii.

Cu cateva saptamani in urma, grupul britanic de telecomunicatii Vodafone anunta numirea pe pozitia de director executiv (CEO) al operatorului Connex pe romanca Liliana Solomon, iar Anca Ioan a fost aleasa de omul de afaceri Ion Tiriac sa-i conduca afacerile estimate la peste 1 miliard de euro.

Absolventa a Facultatii de Cibernetica din cadrul ASE din Bucuresti, Alexandra Gatej s-a alaturat companiei Unilever in urma cu noua ani, in departamentul de cercetare a pietei. Ulterior a plecat la filiala Unilever din Italia, unde a ocupat succesiv functiile de brand manager si manager de marketing. Din Italia, a mers la Praga ca sa coordoneze Centrul de Inovatie Regionala pentru Europa Centrala si de Est - un departament de proiectare a noilor produse cosmetice. In urma cu doi ani si jumatate s-a reintors in Romania unde a ocupat pana in prezent pozitia de director al diviziei de produse personale si pentru ingrijirea locuintei, in cadrul USCE.

"Unilever este o companie cu un sistem foarte complex si modern de dezvoltare profesionala. Compania isi cauta cu atentie si isi creste talentele", afirma Gatej.

Anterior numirii Alexandrei Gatej in pozitia de presedinte al USCE aceasta functie a fost ocupata de Martina Kastler (Germania) care, in urma schimbarii, a preluat pozitia de Senior Vicepresident Advisor pentru operatiunile Unilever din Europa Centrala si de Est.

Alexandra Gatej a mai spus ca USCE si-a atins obiectivele de crestere pe primele luni ale acestui an, insa nu a dezvaluit valoarea acestora. "Anul acesta suntem multumiti in special de calitatea programelor de marketing", a precizat ea.

In Romania, Unilever este compania de bunuri de larg consum cu cele mai multe fabrici. Compania detine o fabrica de margarina la Targu Mures (Rama, Delma), o fabrica de detergenti la Ploiesti (Dero si Omo) si una de baze pentru mancaruri si sosuri la Bucuresti - Otopeni (Knorr). De asemenea compania importa marcile Dove, Sunsilk, Rexona, precum si produsele de curatat Cif si Domestos. USCE are 815 angajati, din care 650 sunt in Romania.

Cifra de afaceri pentru USCE a fost anul trecut de 139 de mil. euro, din care vanzarile pe piata romaneasca au fost de circa 95 mil. euro. La nivel global, Unilever este unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata bunurilor de larg consum, cu o cifra de afaceri de 43 mld.euro si 240.000 de angajati. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO