Prima pagina

Un spion lituanian a patruns in reteaua informatica a serviciului secret rus

28.06.2000, 00:00 16



Autoritatile de la Moscova au arestat sub acuzatia de spionaj un cetatean lituanian in varsta de 24 de ani care a intrat in sistemul de computere al serviciului secret rus (FSB, fost KGB), transmite Reuters. Numele individului nu a fost facut public. Oficialii FSB sustin ca tanarul a depus o "marturie completa" conform careia a furnizat informatii atat serviciului secret lituanian, unde lucra sub numele de cod "Studentul", cat si Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA), pentru care lucra de la inceputul anului 1999. "Penetrarea retelei computerizate a FSB a fost un element important al misiunii primite din partea americanilor", se arata intr-o declaratie a FSB.

Potrivit rusilor, lituanianul a intrat in reteaua informatica a FSB pentru a afla care este structura organizatiei, cine sunt membrii ei si ce contramasuri ar putea lua rusii impotriva operatiunilor occidentale.

Spionul lituanian a marturisit de asemenea ca intre lunile aprilie si mai anul acesta, inaintea vizitei presedintelui american Bill Clinton la Moscova, a primit sarcina de a recruta un agent FSB in timpul unei reuniuni care a avut loc in Polonia. Agentului FSB urma sa-i fie inmanate documente compromitatoare, dupa care acesta ar fi putut fi arestat in flagrant delict si supus unui santaj pentru a-l constrange sa lucreze pentru CIA, sustine FSB-ul.

Potrivit postului de televiziune rus ORT, cetateanul lituanian este de origine rusa, a lucrat la politia fiscala si a intrat in serviciul secret inca din vremea studentiei.

Departamentul Securitatii de Stat din Lituania a dezmintit ieri ca unul dintre agentii sai au spionat in Rusia in favoarea Statelor Unite. "Departamentul Securitatii de Stat declara ca nu a fost niciodata si nu este angajat in actiuni ostile fata deFederatia Rusa. Persoana la care se face referire in anuntul FSB nu este cunoscuta la Departamentul Securitatii", se spune intr-o declaratie a Departamentului.

Relatiile dintre Rusia si Lituania s-au tensionat dupa ce Parlamentul de la Vilnius a aprobat o lege care obliga guvernul sa ceara Moscovei compensatii pentru pagubele provocate in cei 50 de ani de regim sovietic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO