Un spion lituanian a patruns in reteaua informatica a serviciului secret rus

Autor: Ioana Calmau 28.06.2000


Autoritatile de la Moscova au arestat sub acuzatia de spionaj un cetatean lituanian in varsta de 24 de ani care a intrat in sistemul de computere al serviciului secret rus (FSB, fost KGB), transmite Reuters. Numele individului nu a fost facut public. Oficialii FSB sustin ca tanarul a depus o "marturie completa" conform careia a furnizat informatii atat serviciului secret lituanian, unde lucra sub numele de cod "Studentul", cat si Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA), pentru care lucra de la inceputul anului 1999. "Penetrarea retelei computerizate a FSB a fost un element important al misiunii primite din partea americanilor", se arata intr-o declaratie a FSB.

Potrivit rusilor, lituanianul a intrat in reteaua informatica a FSB pentru a afla care este structura organizatiei, cine sunt membrii ei si ce contramasuri ar putea lua rusii impotriva operatiunilor occidentale.

Spionul lituanian a marturisit de asemenea ca intre lunile aprilie si mai anul acesta, inaintea vizitei presedintelui american Bill Clinton la Moscova, a primit sarcina de a recruta un agent FSB in timpul unei reuniuni care a avut loc in Polonia. Agentului FSB urma sa-i fie inmanate documente compromitatoare, dupa care acesta ar fi putut fi arestat in flagrant delict si supus unui santaj pentru a-l constrange sa lucreze pentru CIA, sustine FSB-ul.

Potrivit postului de televiziune rus ORT, cetateanul lituanian este de origine rusa, a lucrat la politia fiscala si a intrat in serviciul secret inca din vremea studentiei.

Departamentul Securitatii de Stat din Lituania a dezmintit ieri ca unul dintre agentii sai au spionat in Rusia in favoarea Statelor Unite. "Departamentul Securitatii de Stat declara ca nu a fost niciodata si nu este angajat in actiuni ostile fata deFederatia Rusa. Persoana la care se face referire in anuntul FSB nu este cunoscuta la Departamentul Securitatii", se spune intr-o declaratie a Departamentului.

Relatiile dintre Rusia si Lituania s-au tensionat dupa ce Parlamentul de la Vilnius a aprobat o lege care obliga guvernul sa ceara Moscovei compensatii pentru pagubele provocate in cei 50 de ani de regim sovietic.