Prima pagina

Un avion american a bombardat proprii soldati

14.03.2001, 00:00 16



aase persoane, dintre care cinci militari americani si un observator noe-zeelandez, au fost ucise si alte 10 au fost ranite luni, dupa ce un avion F/A-18 al marinei militare a SUA a lansat din greseala o bomba asupra personalului militar prezent la o baza de antrenamente din Kuweit.

Victimele asistau la un exercitiu americano-kuweitian pe poligonul de bombardament Udairi, din nord-vestul statului arab, la circa 50 km de granita cu Irakul, relateaza CNN.

Accidentul s-a produs in jurul orei locale 19.30, cand avionul F/A-18 Hornet de pe portavionul USS Harry S. Truman a lansat o bomba cu greutatea de 225 kg in timpul unui exercitiu.

Armata americana a anuntat ca avionul care a lansat bomba participa la "exercitii de rutina de sprijin aerian pentru infanterie".

Aflat la inceputul unei vizite in Florida, presedintele american George W. Bush a cerut pastrarea unui moment de reculegere pentru victimele accidentului.

"Astazi imi dau din nou seama de pericolele serviciului militar, dupa ce am pierdut mai multi oameni intr-un accident in timpul unui exercitiu", a spus Bush.

Guvernul neo-zeelandez a anuntat ca doreste explicatii complete din partea Washingtonului. "Este vorba despre o bomba care a fost pur si simplu aruncata peste observatori.

Acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample si cu totii avem nevoie sa stim cu exactitate dece s-a produs accidentul", a declarat ministrul apararii din Noua Zeelanda, Mark Burton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO