Prima pagina

Turcia sprijina un stat palestinian independent

07.08.2000, 00:00 12



Chiar daca sambata a fost ziua sa de nastere, liderul palestinian Yasser Arafat nu a ramas la Gaza ca sa sarbatoreasca implinirea celor 71 de ani, ci si-a continuat naveta diplomatica demarata dupa esecul summit-ului de la Camp David cu scopul de a obtine sprijin pentru proclamarea independentei statului palestinian la 13 septembrie.

Premierul turc Bulent Ecevit a declarat sambata, la Ankara, dupa intalnirea cu Arafat, ca sprijina principiul unui stat palestinian, relateaza Reuters. "Un stat palestinian nu este o problema de discutat pentru noi. Noi am recunoscut deja dreptul palestinienilor la un stat", a spus Ecevit, promitandu-i in acelasi timp lui Arafat sprijin pentru reluarea negocierilor de pace cu israelienii. "Atat timp cat procesul de pace va continua, vom face tot ce vom putea pentru a ajuta la gasirea unei solutii", a spus premierul turc.

Turcia, tara predominant musulmana, a sprijinit intotdeauna aspiratiile palestinienilor la infiintarea unui stat independent. In acelasi timp insa, Ankara este un aliat puternic al Statelor Unite si are relatii economice si militare stranse cu Israelul.

Presedintele turc Ahmet Necdet Sezer i-a cerut lui Arafat sa continue convorbirile de pace cu israelienii, temandu-se ca declararea unilaterala a independentei statului palestinian ar putea reinnoi conflictul din Orientul Mijlociu. "Chiar daca la Camp David nu s-a ajuns la nici un acord, este evident ca s-au facut mai multi pasi spre pace care nu pot fi neglijati. Este important ca cele doua parti sa nu-i desconsidere si sa continue negocierile", a declarat Sezer.

La randul sau, ministrul turc de externe Ismail Cem a spus ca Turcia va lucra cu ambele parti pentru a ajunge la un compromis in privinta statutului Ierusalimului, pentru ca tara sa are o legatura istorica speciala cu acest oras pe care turcii otomani l-au guvernat timp de aproape patru secole pana in 1917. Arafat si-a continuat ieri turneul diplomatic cu vizite in Libia si in Emiratele Arabe Unite.

Pe de alta parte, negociatorul palestinian Saeb Erekat a declarat, citat de un ziar palestinian, ca premierul israelian Ehud Barak ar fi acceptat, in timpul discutiilor de la Camp David, sa evacueze gradual jumatate din coloniile evreiesti din Cisiordania. Arafat nu a confirmat, dar nici nu a dezmintit aceasta informatie, spunand doar ca problema coloniilor "se afla inca in discutie".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO