Prima pagina

Trimestrul III se profileaza drept cel mai bun din istoria Romaniei: plus 10% la PIB

Trimestrul III se profileaza drept cel mai bun din istoria Romaniei: plus 10% la PIB

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, este mai pesimist decat analistii: el vede ocrestere de doar 8%

10.09.2008, 19:06 42

Trimestrul al treilea ar putea aduce o crestere economica record pentru Romania, de 10% sau chiar peste acest nivel, pe baza unui varf de contributie a productiei agricole, urmand ca la finele anului cresterea PIB sa se apropie de 9%, potrivit estimarilor analistilor.
Romania nu a inregistrat niciodata o asemenea crestere economica trimestriala cu doua cifre.
Analistii ING Bank au revizuit cu un punct in sus prognoza privind dinamica PIB pe intregul an, de la 7,8% la 8,8%. "Este de asteptat ca agricultura sa aiba o contributie importanta la formarea PIB in trimestrul III, care de obicei reprezinta varful de crestere. Avand in vedere volatilitatea acestei componente, am vrea sa subliniem ca nu poate fi exclusa o crestere a PIB de peste 10% in trimestrul III", spune Nicolaie Chidesciuc, senior analist al ING Bank Romania.
El spune ca a fost surprins de aportul agriculturii din trimestrul II si ca atare prognoza ING a fost depasita cu aproape un punct. Pentru trimestrul III, noua estimare de crestere anuala a agriculturii este de circa 15%.
In plus, Chidesciuc considera ca datele recente privind productia industriala solida si vanzarile puternice din retail constituie primele semnale privind o accelerare suplimentara a PIB in trimestrul III. ING sustine ca BNR nu ar trebui sa fie prea ingrijorata de accelerarea cresterii economice, avand in vedere ca este vorba in principal despre un plus de oferta.
Si ABN Amro si-a revizuit in crestere prognoza de crestere economica pentru 2008 cu nu mai putin de 0,9 puncte procentuale, de la 7,6% la 8,5%.
"Consideram ca si noua cifra este destul de conservatoare pentru ca pot aparea surprize datorita productiei agricole care este dificil de estimat", spune Catalina Constantinescu, senior economist al ABN Amro Bank Romania. Pentru 2009 ea anticipeaza insa o incetinire rapida pana la 4,5-5%.
O crestere de circa 8,5% pentru acest an vede si directorul departamentului de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa, care spune ca in trimestrul III este posibila o crestere de peste 10% daca productia agricola, inregistrata in PIB cu precadere in trimestrele III si IV, va fi foarte buna, iar activitatea din celelalte ramuri economice nu incetineste semnificativ.
Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, apreciaza ca este posibil sa avem o crestere economica de aproape 9% in acest an.
"Daca luam in considerare si agricultura, cresterea economica in trimestrul III ar putea fi chiar mai mare decat cea din trimestrul 2, undeva intre 9,5 si 10%, in conditiile in care agricultura isi aduce contributia cea mai mare la PIB in ultimele doua trimestre ale anului."
Cresterea economica ar putea fi influentata de cresterea puternica din sectoarele constructiilor si serviciilor, sectoare care au reprezentat motorul economiei in ultimii trei ani, precum si de inregistrarea unei productii agricole bune.
Analistii amintesc insa si cativa factori care ar putea frana cresterea economica, respectiv reducerea ritmului de crestere a creditului, diminuarea cererii de importuri in Uniunea Europeana si reducerea activitatii industriale ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a celor cu forta de munca.
In opinia lui Ionut Dumitru, evolutia PIB fara luarea in considerare a contributiei agriculturii va fi marcata de o incetinire.
"Probabil ca activitatea economica a atins un maxim in trimestrul II si ne putem astepta in trimestrele urmatoare la o activitate economica mai incetinita ca rezultat al unei politici monetare foarte restrictive, intaririi conditiilor de creditare - atat cresterile de dobanzi, cat si conditii de creditare mai restrictive, si asteptatei incetiniri sau chiar recesiuni in zona euro. Insa, aceasta incetinire va fi reflectata doar in cresterea PIB fara agricultura", explica Dumitru.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian este mai pesimist in ceea ce priveste evolutia PIB din acest an apreciind ca cel mai probabil cresterea economica va fi de 8%.
Vosganian a explicat ca, pentru trimestrul al treilea, Ministerul Economiei si Finantelor va realiza o evaluare in crestere a PIB, dupa ce institutia a efectuat o alta reevaluare in primavara acestui an.
In primul semestru cresterea economica a fost de 8,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dinamica economiei in termeni reali accelerand in trimestrul II la 9,3%, peste estimarile analistilor.
Produsul Intern Brut a ajuns astfel la circa 53,3 miliarde de euro la jumatatea anului, trimestrul al doilea avand o contributie de aproape 30 de miliarde de euro.
Analistii au calificat aceasta crestere economica drept nesustenabila, in conditiile in care se bazeaza pe doua sectoare volatile, agricultura si constructiile, influentate de factori sezonieri.
Accelerarea cresterii economice antreneaza presiuni inflationiste, fiind un semnal de ingrijorare pentru banca centrala, care a incercat in ultimul an sa intareasca politica monetara in incercarea de a frana aceasta evolutie.


A treia rectificare bugetara
Guvernul pregateste a treia rectificare a bugetului pe 2008 prin alocarea de fonduri, printre altele, pentru incalzirea locuintelor in sezonul rece si ajutoare sociale, ordonanta privind rectificarea putand fi adoptata pana la sfarsitul acestei luni, inainte de aprobarea bugetului pe anul viitor. "Proiectul ordonantei prin care va fi efectuata a treia rectificare din acest an este in faza incipienta, dar ar putea fi elaborat pana la sfarsitul lunii septembrie", au declarat ieri surse ministeriale, citate de Mediafax. Executivul intentioneaza totodata ca pana la jumatatea lunii octombrie sa trimita Parlamentului propunerea pentru bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2009, au mai aratat sursele citate.In luna iulie, Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an, iar deficitul bugetului general consolidat pentru 2008 a fost majorat cu 842 mil. lei, dar a ramas la nivelul de 2,3% din PIB, in conditiile revizuirii in sus a Produsului Intern Brut, de la 440 mld. lei la 475 mld. lei. Deficitul bugetului general consolidat s-a plasat la finele primelor sapte luni la 0,64% din PIB, confirmand astfel valoarea anuntata la sfarsitul lunii august de ministrul economiei si finantelor, indicatorul fiind inferior celui din primul semestru, de 1,18% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO