Prima pagina

Tranzactii mari, dar evolutii modeste pe SIF-uri dupa aflarea pretului

22.12.2005, 20:08 20

In prima zi dupa anuntarea castigatorului la BCR si a pretului oferit de acesta, actiunile SIF au avut ieri o evolutie destul de agitata, la finalul careia, spun brokerii, toata lumea a fost fericita. Dupa un inceput in forta, cu plusuri de circa 3% la deschiderea sedintei, vanzarile masive ce au urmat au determinat ca pretul SIF-urilor sa coboare treptat pana la inchidere, cand investitorii au putut asista si la o scadere de curs, pretul titlurilor SIF Moldova coborand cu mai mult de 1% sub nivelul inregistrat marti.

Daca la nivelul preturilor, cresterile au fost mai mult decat reduse, situatia a stat complet diferit in ceea ce priveste lichiditatea actiunilor. Volumele tranzactionate au fost mai mari fata de o zi obisnuita, cu actiunile SIF Oltenia si Moldova derulandu-se tranzactii in piata de peste 17,5 milioane de lei (4,8 milioane de euro), rulajele fiind importante si in cazul SIF Banat-Crisana si Transilvania, unde s-au consemnat transferuri de 13,5 milioane de lei si respectiv de 8,9 milioane de lei. In plus, cu actiunile tuturor celor cinci SIF-uri s-au realizat si tranzactii speciale, cele mai multe tot cu titlurile SIF Moldova si Oltenia, si in acest caz, rulajele fiind importante, in suma de peste

4,5 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

"Eu cred ca au vandut speculatorii care au preferat sa-si marcheze profitul si au cumparat investitorii de portofoliu pe termen mediu si lung. E posibil ca vanzarile acestea sa fie legate de aceasta problema cu impozitarea castigurilor de capital, speculatorii alegand sa-si marcheze profitul la piata, in conditiile in care piata a mers foarte aproape de maxime istorice Oricum, la finalul acestei evolutii agitate, se poate spune ca toata lumea a fost fericita", a precizat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

"Principala cauza a vanzarilor a fost impozitarea cu 16% a castigurilor de capital. Au fost foarte multi care au vandut pentru a nu plati un impozit de 16% pe castigul pe care il au. Iar pretul oferit de Erste era oarecum asteptat, in conditiile in care pe piata au tot circulat speculatii privind preturi intre limite de trei si patru mld. euro. Principalii vanzatori au fost investitorii romani, iar intre cumparatorii principali au fost investitori straini, dar si romani", sustine Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB.

Brokerii nu se asteapta la cresteri deosebite pe termen scurt pentru SIF-uri, dar cred intr-un avans important al acestor actiuni pe termen mediu.

"Pe termen mediu, e clar ca actiunile SIF vor creste. Daca nu ar fi existat vanzarile acestea masive, la presiunea de la cumparare care a fost azi (ieri - n.red), am fi asistat la cresteri de peste 10%. O data cu pretul oferit pentru BCR s-a confirmat si varianta maxima de 150% de crestere a activului net actualizat cu valoarea BCR data de pretul platit de Erste si in conditiile in care pe multe SIF-uri au loc miscari puternice de consolidare a pachetelor, eu cred ca intr-o estimare realista SIF-urile vor ajunge pe parcursul anului viitor la un pret de 70-80% din activul net actualizat, ceea ce ar insemna o crestere de aproximativ 40% fata de nivelurile actuale ale preturilor", considera Rares Nilas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO