Prima pagina

TPI a adus la Belgrad mandatul pentru Milosevici

06.04.2001, 00:00 10



Tribunalul international de la Haga (TPI) a inmanat ieri oficial autoritatilor iugoslave un mandat de arestare impotriva fostului presedinte Slobodan Milosevici, care este retinut de duminica trecuta in inchisoarea centrala din Belgrad.

Ofiterul registraturii TPI, Hans Holthuis, a inmanat mandatul impreuna cu actul de punere sub acuzare a lui Milosevici ministrilor justitiei din Iugoslavia si Serbia, relateaza CNN.

"Doresc sa ma asigur de faptul ca aceste acte ii vor fi inmanate domnului Milosevici", a spus Holthuis inainte de a preda documentele ministrului sarb de justitie, Vladan Batici. Un purtator de cuvant al TPI, Jim Landale, a declarat ca se asteapta ca autoritatile de la Belgrad sa-i inmaneze fara intarziere documentele fostului presedinte, in celula sa.

"Milosevici se afla acum in custodia autoritatilor iugoslave, sub controlul lor, astfel ca sunt obligati sa-i prezinte mandatul imediat, fara nici o intarziere nejustificata", a spus Landale, adaugand ca daca procedura va fi intarziata TPI poate lua "masuri adecvate".

Milosevici a fost arestat saptamana trecuta sub acuzatii de coruptie si abuz de putere, dat Tribunalul de la Haga l-a inculpat pentru crimele impotriva umanitatii comise in timpul conflictului din Kosovo, in 1999.

Holthuis si-a anuntat intentia de a discuta si despre evolutia anchetei in privinta acuzatiilor de corupti si abuz de putere aduse lui Milosevici de catre puterea de la Belgrad. Vizita sa marcheaza o radicalizare a pozitiei TPI, care cere ferm ca Milosevici sa fie predat acestei instante internationale.

Presedintele Voislav Kostunita acuza insa Tribunalul de la Haga ca are o puternica orientare anti-sarba si a respins orice extradare a predecesorului sau in viitorul apropiat. Belgradul considera ca prioritatea actuala este judecarea lui Milosevici pentru crimele comise impotriva propriului popor.

Ministrul britanic de externe Robin Cook declarase miercuri ca iugoslavii "vor avea in curand ocazia de a afla in detaliu crimele comise de Milosevici impotriva propriului popor, inclusiv despre cum el s-a imbogatit saracind populatia". Cook si-a exprimat speranta ca in cele din urma Milosevici va fi predat TPI "pentru a raspunde de crimele impotriva altor popoare din regiune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO