Prima pagina

TIW vrea 100% din actionarul majoritar al MobiFon

03.12.2001, 00:00 20



Telesystem International Wireless Inc. (TIW) isi va majora de la 45,5% la 100% participarea la capitalul subsidiarei sale ClearWave NV. ClearWave NV este actionarul majoritar al MobiFon (Romania) si Cesky Mobil (Cehia).

Ultima structura a actionariatului MobiFon, comunicata recent de conducerea companiei, era Clearwave (63,5% din actiuni), Vodafone (20,1%) si un numar de actionari minoritari, printre care oameni de afaceri romani (16,4%).

Prin aceasta operatiune, TIW va controla aproape 100% operatiunile celor doi operatori de telefonie mobila.

Potrivit unui comunicat al companiei, decizia TIW face parte dintr-un acord al companiei canadiene cu actionarii sai (printre care Cable Communications, J.P. Morgan Partners si Hutchison Whampoa Limited), acord ce prevede recapitalizarea datoriilor ClearWave, prin intermediul unui plasament de actiuni ordinare in valoare de 90 de milioane de dolari, a unei emisiuni de actiuni cu drept de vot, precum si printr-o conversie a capitalului filialelor TIW in actiuni ordinare la societatea-mama.

In urma aplicarii acestui program, TIW va rambursa o datorie in valoare de 394 milioane de dolari, compania ramanand, in acest fel, cu o datorie garantata, de 278,8 milioane de dolari.

De asemenea, TIW a anuntat incheierea unui acord de principiu cu sindicatul bancar care a acordat datoria garantata, prin care scadenta imprumutului ar putea fi extins de la 14 iulie 2002 la 15 decembrie 2002, in anumite conditii.

TIW are peste 4,7 milioane de abonati in intreaga lume, iar in primele noua luni ale acestui an, compania a inregistrat un profit calculat inainte de deducerea impozitelor, dobanzilor, amortizare si variatii de curs valutar in valoare de 169 milioane de dolari, reprezentand o crestere de 104% fata de perioada corespunzatoare a anului 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO