Prima pagina

Telemobil amana obligatiunile. Ratingul, sub supraveghere

16.07.2007, 18:41 14

Telemobil, compania care opereaza pe piata locala de telefonie mobila sub brandul Zapp, a amanat emisiunea de obligatiuni de 125 milioane dolari pe care o programase invocand conditiile dificile de piata.

Obligatiunile, cu maturitate in 2014, au fost amanate pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata, astfel incat este improbabil ca o a doua incercare sa fie facuta inainte de sfarsitul acestei veri.

Decizia Telemobil are loc in conditiile in care, in ultimele doua saptamani, pe piata americana au avut loc sase astfel de amanari a unor emisiuni de obligatiuni, de catre alte companii, din aceleasi motive.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a plasat sub supraveghere, cu perspectiva negativa, ratingul "B minus" al operatorului de telefonie mobila,

S&P a retras in acelasi timp ratingul "B minus" pentru emisiunea de obligatiuni care a fost amanata, precum si ratingul de recuperare "patru". Ratingul de recuperare "4" reflecta un grad mediu de recuperare a datoriilor de catre creditori (30%-50%), in cazul incapacitatii de plata a companiei.

"Daca Telemobil va reusi sa emita obligatiunile in acest an, vom reacorda ratingurile pentru datorii si recuperare ale emisiunii si vom rezolva problema perspectivei ratingului companiei", a declarat analistul agentiei S&P, Melvyn Cooke.

Ratingul de creditare corporatist ar putea fi retras, daca grupul nu va reusi sa emita obligatiunile in acest an, sau daca nu isi va asigura surse alternative de finantare.

Incapacitatea grupului de a emite obligatiuni este posibil sa aiba consecinte negative asupra afacerilor si profilului sau financiar, se mai arata intr-un comunicat al S&P.

Ratingul reflecta in continuare pozitia vulnerabila a Telemobil, din punctul de vedere al competitivitatii, lichiditatea redusa, precum si gradul ridicat de indatorare.

Nivelul ratingului este sprijinit insa de asistenta financiara acordata de catre actionarii Telemobil, grupul Saudi Oger din Arabia Saudita si producatorul de cipuri Qualcomm, precum si de concentrarea operatiunilor grupului asupra furnizarii de servicii wireless de date.

Telemobil, care detine licente de telefonie mobila de a doua si a treia generatie, este al patrulea mare operator de pe piata de profil de Romania, la distanta de Orange, grupul Vodafone si Cosmote.

La 31 decembrie 2006, Telemobil detinea in Romania o cota de piata de 2,7%. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO