Prima pagina

Telefonul lui Patriciu, ascultat din 2003

25.01.2006, 20:43 15

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a anuntat ca a aflat "cu stupoare" de la procurori - cu care s-a intalnit din nou ieri - ca telefonul ii este ascultat din 2003, desi urmarirea penala a inceput anul trecut.

"Am aflat cu stupoare ca imi sunt interceptate convorbirile telefonice inca din 2003 si v-as ruga sa va amintiti cand a inceput aceasta urmarire penala - mult mai tarziu. Ma tem pentru economia romaneasca, ma tem pentru climatul de afaceri din aceasta tara", a declarat Patriciu la iesirea de la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. El a precizat ca interceptarea telefoanelor a fost singurul subiect discutat ieri cu procurorii.

Patriciu a mai spus ca anchetatorii au motivat decizia interceptarii convorbirilor invocand Legea sigurantei nationale, dar a mentionat ca nu vede legatura intre aceasta lege si interceptarea convorbirilor sale. Avocatul omului de afaceri, Gheorghita Mateut, a declarat ca procurorii au spus ieri, pentru prima oara de-a lungul anchetei, ca este vorba despre "note de interceptare", dar nu au aratat transcrierile. "La solicitarea noastra de a ni se comunica motivele interceptarii, procurorii au spus ca este vorba despre note de interceptare", a adaugat Mateut. El a apreciat ca este posibil ca mai multe informatii cu privire la aceste interceptari sa le fie aduse la cunostinta lui Patriciu si aparatorului sau in cursul audierilor viitoare.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a declarat ieri pentru Mediafax ca daca procurorii i-au adus la cunostinta lui Patriciu existenta interceptarilor telefonice in cazul sau, inseamna ca acestea s-au facut legal. Presedintele Rompetrol s-a aflat ieri la a doua intalnire consecutiva cu procurorii, seria audierilor urmand sa continue si astazi.

Patriciu a fost pus sub acuzare in 29 martie 2005 - alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol - pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Ulterior procurorii au extins cercetarile si au formulat noi acuzatii la adresa lui Patriciu si a altor persoane, cu privire la infractiuni la Legea societatilor comerciale si manipularea bursei.

Potrivit aparatorului sau, astazi Patriciu urmeaza sa fie audiat in legatura cu acuzatiile legate de manipularea pietei de capital.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei a confirmat ieri faptul ca ministrul Monica Macovei a fost convocata la cabinetul premierului Calin Popescu-Tariceanu, unde se afla si omul de afaceri Dinu Patriciu. Presa centrala a relatat ieri ca Patriciu ar fi avut o intalnire, la Palatul Victoria, cu primul-ministru si cu ministrul justitiei. Omul de afaceri a solicitat sa fie primit in audienta de premier si de presedinte, acesta din urma refuzand cererea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO