Prima pagina

Talibanii permit accesul la occidentali arestati

24.08.2001, 00:00 20



Regimul taliban din Afganistan a anuntat ca va permite Comitetului International al Crucii Rosii (ICRC) sa-i viziteze pe cei opt occidentali acuzati ca au incercat sa converteasca musulmani la crestinism.

Talibanii refuzasera sa permita accesul la cei opt, care lucrau pentru o organizatie umanitara cand au fost arestati la inceputul acestei luni, afirmand ca trebuie mai intai sa incheie ancheta impotriva lor. Cei opt (doi australieni, patru germani si doua americance) au fost arestati impreuna cu 16 afgani care lucrau tot pentru organizatia umanitara germana Shelter Now.

Daca vor fi gasiti vinovati de tribunalul islamic care urmeaza sa-i judece, este probabil ca cei opt straini sa fie condamnati la mai multi ani de inchisoare si sa fie expulzati, in timp ce afgani risca pedeapsa cu moartea.

Ministrul taliban de externe Mowlawi Wakil Ahmad Motakawakkil a declarat ieri ca tara sa nu are nici o obiectie fata de o vizita a reprezentantilor ICRC.

"Nu vedem nici o problema. Reprezentantii Crucii Rosii pot sa-i vada in orice moment", a declarat seful diplomatiei afgane. Totusi, oficiali ai Crucii Rosii din Pakistan au declarat ca pana acum nu au primit nici un raspuns oficial la cererea lor de a-i vizita pe detinuti.

Secretarul general al ONU Kofi Annan a declarat ca se impune adoptarea unei noi strategii pentru a pune capat conflictului din Afganistan, opinand ca in locul sanctiunilor ar trebui sa li se ofere partilor beligerante stimulente pentru participarea la negocieri de pace.

Intre timp, parintii celor doua americance aflate printre arestati au cerut regimului de la Kabul vize pentru a-si putea vizita rudele, relateaza BBC. Parintii se afla deja in Pakistan, adresandu-se pentru vize ambasadei afgane la Islamabad.

Trei diplomati occidentali s-au intors marti din Afganistan fara a fi reusit sa-i convinga pe talibani sa le permita accesul la cei opt arestati, dar analistii apreciaza ca o interventie a membrilor familiilor implicate ar putea avea o influenta mai mare.

In Afganistan se obisnuieste ca membrii familiilor sa faca presiuni pentru eliberarea rudelor lor aflate in detentie. Insa in cazul de fata, chiar si membrilor familiilor celor 16 afgani le-a fost interzis dreptul de vizita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO