Prima pagina

Taher isi pune ciocolatele pe acelasi raft

16.04.2003, 00:00 39

Producatorul de dulciuri Excelent Bucuresti a preluat de la fondul de investitii Rivta GmBH pachetul majoritar de actiuni al companiei Kandia Timisoara, in urma unei tranzactii complexe in valoare totala de 6 mil. $.
Achizitia actiunilor Kandia, reprezentand 59,89% din capitalul social, ar putea fi urmata, spun oficialii Excelent, de o fuziune intre cele doua societati, care sa creeze cel mai mare producator de dulciuri de pe piata romaneasca.
"Nu am stabilit inca precis cum se va reflecta achizitia la nivel operational. Este insa, fara indoiala, o consolidare pe piata dulciurilor, fiind posibil sa demaram procedurile pentru o fuziune prin care vom deveni cea mai puternica societate de pe piata", a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Alexandru, director general al Excelent.
Excelent si Kandia vor avea impreuna 40% din piata romaneasca de ciocolata, devansand grupul international Kraft, care detine in prezent o cota de 35%.  
Achizitia actiunilor a fost realizata prin preluarea de catre Excelent a posturii de debitor in contractul de vanzare - cumparare existent intre Rivta si fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS). Practic, Excelent preia, contra unei sume de 6 milioane de dolari ce va fi platita in rate, drepturile si obligatiile contractului de privatizare a Kandia. Preluarea Kandia de catre Excelent inseamna si punctul final al unor tranzactii prin care omul de afaceri Fathi Taher si fondul de investitii East Europe Development Fund au ajuns actionari majoritari ai celui mai mare producator de dulciuri din Romania (Excelent plus Kandia).
Excelent a avut anul trecut vanzari de 26,4 mil. $, la un profit de 3 mil. $, iar cifra de afaceri estimata pentru Kandia este de 9 mil. $. East Europe Development Fund a cumparat Excelent, prin intermediul vehiculului de investitii Axis Investments, in 1999, iar Rivta a achizitionat Kandia in 1998. 
In ultimii ani, in piata au existat zvonuri ca Rivta este un fond de investitii controlat de Taher, prin care acesta a efectuat mai multe achizitii pe piata romaneasca, printre care Kandia, AGI (societate de asigurare), Romarc Fuel (actual Petrom Aviation).
De asemenea, au existat informatii ca Taher controleaza si Excelent.
Omul de afaceri nu a comentat, insa, niciodata pana in prezent aceste informatii.
"Sunt doar unul dintre cei care au investit prin intermediul Rivta sau East Europe Development Fund. Preluarea Kandia de catre Excelent nu inseamna o cedare a controlului Kandia. Tot noi suntem actionari. Este o tranzactie mai complicata", a declarat Fathi Taher pentru Ziarul Financiar. East Europe Development Fund este un fond de investitii regional in valoare de 120 de mil. $, administrat de Invesco CEAM, o societate detinuta de Invesco (una din cele mai mari companii de administrare din lume) si grupul financiar olandez ING.
Fondul a fost creat pentru a investi in mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania.
"Eu ma ocup de investitiile fondului in anumite tari din zona. Alaturi de mine insa, in fond mai exista investitori precum ABB, Ericsson sau Fiat", a precizat Taher. Omul de afaceri este membru in Consiliul de Administratie al Excelent.
East Europe Development Fund investeste prin intermediul altor fonduri, specializate pe domenii. Unul din aceste fonduri este actionar majoritar al Laminorul Focsani.

Efectele afacerii Excelent-Kandia
Consolidarea afacerilor Excelent- Kandia are implicatii multiple, incepand cu eventuale rasturnari de situatie pe piata ciocolatei si sfarsind cu posibilitatea obtinerii unui pret bun in momentul in care Axis ar decide sa vanda.
"Kandia este un brand cu traditie pe piata romaneasca si inca beneficiaza de o notorietate mare in randul consumatorilor, dar a carui imagine poate fi imbunatatita. Consolidarea unui singur jucator cu pozitie buna in piata, cu doua capacitati de productie si cu o buna recunoastere a marcilor il va face mult mai atractiv pentru o vanzare a companiei in momentul in care AXIS va dori sa isi incheie participarea in producatorul de ciocolata," este de parere Anca Banciu, consultant Roland Berger Strategic Consultants.
Analistul Roland Berger mai crede ca aceasta preluare va duce la consolidarea pozitiei pe care Excelent o are pe piata, devenind un concurent extrem de serios pentru liderul pietei, Kraft Foods.
"Procesul de consolidare al celor doua companii le va permite sa isi valorifice sinergiile existente, in cele mai diverse arii, incepand de la resurse umane, negocieri cu furnizorii pana la distributie si promovare, contribuind astfel la succesul afacerii," a spus Banciu.
O alta consecinta pe care acest eveniment l-ar putea este, in opinia consultantului Roland Berger, relansarea brandului Kandia.
Cum priveste piata acest eveniment? Daca unii reprezentanti ai industriei de ciocolata s-au aratat surprinsi, mentionand ca au fost luati pe nepregatite, altii cred ca situatia era si in trecut similara, dat fiind actionariatul comun.
Massimo Palumbo, director de marketing al Heidi Romania afirma ca tranzactia are impact pentru restul pietei abia in momentul in care va fi definita o strategie de piata.
"Bineinteles ca o sa aiba o oferta mai mare si o distributie mai buna. Consolidarea businessului celor doua companii poate fi si un avantaj si un dezavantaj: avantajul consta in distributie si oferta, iar dezavantajul este ca uneori este greu sa reunesti doua businessuri intr-unul singur."
Palumbo a adaugat ca in ce priveste compania sa, tranzactia nu va avea efecte directe.
"Noi ne adresam segmentului superior si intentionam sa mergem in continuare pe acest segment. Poate ca e mai important pentru Africana si Poiana decat pentru noi."
Cristian Stancu, director de marketing al companiei Primola Prodimex, producator al marcii Primola este de parere, la randul sau, ca schimbarile nu vor fi majore.
"Probabil ca vor fi anumite avantaje din punctul de vedere al ambilor producatori, cum ar fi avantaje de ordin logistic, dar alte schimbari nu vad."
Desi nu exista statistici la aceasta ora, se pare ca piata ciocolatei a inregistrat un regres in ultimul an. Acest lucru s-a reflectat in vanzarile companiilor, atat Kraft cat si Heidi anuntand rezultate mai slabe anul trecut. Datele mai vechi arata o piata de aproximativ 70 milioane de dolari, iar principalul motiv care a condus la o scadere a pietei este puterea scazuta de cumparare si intarirea competitiei. Cele mai bine vandute ciocolate sunt tabletele, urmate de batoane, napolitane, praline si drajeuri, conform unor studii de piata.
laurentiu.ispir@zf.ro ; claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO