Prima pagina

SUA revendica pozitia de investitor major

15.12.2000, 00:00 10



Implicarea economica a Statelor Unite in Romania este substantiala, puternica si cu semne evidente de dezvoltare continua, a afirmat ieri ambasadorul SUA James Rosapepe, anuntand mai multe proiecte potentiale de investitii pentru anul viitor.

"Exista cateva firme americane mari care de-abia asteapta sa investeasca in Romania, pe masura ce procesul de privatizare va continua si situatia economiei se va imbunatati", a declarat Rosapepe.

Gigantul industrial General Motors este interesat in privatizarea uzinelor Electroputere Craiova, cu care a derulat deja mai multe proiecte de colaborare.

In acelasi timp, producatorul de componente auto Dana Company - unul dintre cei mari furnizori mondiali ai constructorilor de autovehicule- doreste sa cumpere o parte a fabricii de autocamioane Roman Brasov.

Compania americana este prezenta in 32 de tari. Anul trecut a inregistrat vanzari in valoare de 13,2 miliarde de dolari.

"Mai sunt si o serie fonduri private de investitii care activeaza de mai mult timp in Romania si care sunt gata sa incheie noi afaceri", a mai spus ambasadorul SUA. El a mentionat mai multe fonduri care au intrat recent pe piata romaneasca si care cauta oportunitati de investitii: AIG Infrastructure, Soros/Overseas Private Investment Corporation, The Polish Enterprise Fund IV (divizie a puternicului fond de investitii din Europa Centrala Enterprise Investors) si Dresdner-Kleinwort Benson, al carui actionar principal este Calpers, cel mai mare fond american de pensii de stat.

Consortiul format din fondul de investitii americano-britanic State of Wisconsin/Regent Europe (SWR) si Fondul Romano-American de Investitii negociaza in prezent cumpararea Bancii Agricole.

Acesta este dispus sa investeasca aproximativ 200 mil.$ pentru pana la 99% din actiuni, cu conditia ca Guvernul sa preia la datoria publica pierderile de 157 mil.$ ale bancii, iar bilantul sa fie adus "la zero".

De asemenea, Rosapepe a afirmat ca mai multe firme americane sunt pregatite sa participe la licitatia care va fi organizata pentru privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO