SUA revendica pozitia de investitor major

Autor: Razvan Voican 15.12.2000


Implicarea economica a Statelor Unite in Romania este substantiala, puternica si cu semne evidente de dezvoltare continua, a afirmat ieri ambasadorul SUA James Rosapepe, anuntand mai multe proiecte potentiale de investitii pentru anul viitor.

"Exista cateva firme americane mari care de-abia asteapta sa investeasca in Romania, pe masura ce procesul de privatizare va continua si situatia economiei se va imbunatati", a declarat Rosapepe.

Gigantul industrial General Motors este interesat in privatizarea uzinelor Electroputere Craiova, cu care a derulat deja mai multe proiecte de colaborare.

In acelasi timp, producatorul de componente auto Dana Company - unul dintre cei mari furnizori mondiali ai constructorilor de autovehicule- doreste sa cumpere o parte a fabricii de autocamioane Roman Brasov.

Compania americana este prezenta in 32 de tari. Anul trecut a inregistrat vanzari in valoare de 13,2 miliarde de dolari.

"Mai sunt si o serie fonduri private de investitii care activeaza de mai mult timp in Romania si care sunt gata sa incheie noi afaceri", a mai spus ambasadorul SUA. El a mentionat mai multe fonduri care au intrat recent pe piata romaneasca si care cauta oportunitati de investitii: AIG Infrastructure, Soros/Overseas Private Investment Corporation, The Polish Enterprise Fund IV (divizie a puternicului fond de investitii din Europa Centrala Enterprise Investors) si Dresdner-Kleinwort Benson, al carui actionar principal este Calpers, cel mai mare fond american de pensii de stat.

Consortiul format din fondul de investitii americano-britanic State of Wisconsin/Regent Europe (SWR) si Fondul Romano-American de Investitii negociaza in prezent cumpararea Bancii Agricole.

Acesta este dispus sa investeasca aproximativ 200 mil.$ pentru pana la 99% din actiuni, cu conditia ca Guvernul sa preia la datoria publica pierderile de 157 mil.$ ale bancii, iar bilantul sa fie adus "la zero".

De asemenea, Rosapepe a afirmat ca mai multe firme americane sunt pregatite sa participe la licitatia care va fi organizata pentru privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii.