Prima pagina

Strainii arestati in Muntenegru neaga acuzatiile

10.08.2000, 00:00 8



Cei patru cetateni occidentali arestati saptamana trecuta in Muntenegru sub acuzatia de spionaj si terorism au declarat ieri, la prima infatisare in fata tribunalului militar din Belgrad, ca sunt nevinovati, informeaza Reuters.

Djordje Djurisici, avocatul celor doi cetateni britanici - Adrian Prangnell si John Yore - a declarat presei ca infatisarea are loc cu usile inchise. "Aceasta este doar o investigatie preliminara, o examinare a suspectilor, nimic altceva. Procurorul va decide daca va formula acuzatiile...Este prea devreme sa spunem daca va exista vreo acuzatie", a spus Djurisici.

El a adaugat ca nu a putut sa vorbeasca cu cei patru arestati, dar acestia pareau a fi in forma buna. "Au negat toate acuzatiile care le-au fost aduse", a precizat avocatul.

Un procuror militar din Muntenegru i-a acuzat marti pe cei patru ca au violat suveranitatea Iugoslaviei, ca au incercat sa formeze un grup inarmat, ca au introdus in tara arme si munitie si ca au opus rezistenta la arestarea lor. Acuzatiile au fost transmise Tribunalului Militar din Belgrad.

Cei doi britanici, care lucrau ca politisti in Kosovo din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, ar putea primi pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru introducerea de materiale explozibile in Iugoslavia si pentru violarea suveranitatii nationale.

Oficialitatile britanice au confirmat ca unui consilier juridic din partea Biroului care reprezinta interesele Marii Britanii la Belgrad i s-a permis sa participe la audiere si ca cei doi britanici vor putea sa-si numeasca propriii lor avocati. Bob Gordon, seful Biroului care reprezinta interesele Marii Britanii la Belgrad, a declarat ca l-a contactat in acest sens pe avocatul Djordje Djurisic, care l-a aparat pe unul dintre cei trei australieni inchisi pentru spionaj in timpul bombardarii Iugoslaviei de catre aviatia NATO.

Adrian Prangnell ii declarase telefonic lui Gordon ca sunt nemultumiti de gradul de reprezentare legala oferit de autoritatile iugoslave, avocatul care le-a fost adus fiind un fost judecator militar. Conducerea Ministerului britanic de Externe si-a manifestat ingrijorarea, in timpul intalnirii pe care a avut-o marti cu un oficial guvernamental iugoslav, Rade Drobat, fata de faptul ca autoritatile iugoslave nu le permit celor patru arestati sa ia legatura cu reprezentanti ai guvernelor britanic si canadian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO