Prima pagina

Stergeri de datorii in schimbul respectarii esalonarilor

20.07.2004, 00:00 14



Companiile care au obtinut din partea Fiscului inlesniri la plata datoriilor acumulate la bugetul de stat, sub forma de esalonari si amanari, si reusesc sa respecte graficele de plata pana la 31 decembrie 2004 vor beneficia de stergerea debitelor cu plata amanata dupa acea data.



Potrivit unui proiect de ordonanta pregatit de Ministerul Finantelor, inlesnirile la plata se deruleaza in continuare in aceleasi conditii in care au fost acordate pana la stingerea integrala a sumelor esalonate la plata cu conditia de baza a achitarii obligatiilor curente.



Situatia esalonarilor era incerta in conditiile in care Ordonanta de urgenta 40/2002 care reglementa inlesnirile nu mai opera de la 1 ianuarie 2004, o data cu intrarea in vigoare a Codului fiscal.



Mentinerea esalonarilor a fost insa recomandata autoritatilor chiar de Fondul Monetar International, care a aratat intr-o analiza finalizata in prima parte a acestui an ca prin plata in rate a obligatiilor fiscale restante se asigura un important flux continuu de venituri certe si lichide bugetului general consolidat.



Potrivit proiectului noii ordonante, nerespectarea, dupa 31 decembrie 2004 a termenelor de plata si a conditiilor in care s-au aprobat inlesnirile la plata va atrage anularea acestora, inceperea executarii silite pentru intreaga suma neplatita si obligatia de plata a dobanzilor si a penalitatilor de intarziere.



In acelasi timp, debitorii, care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor datorate bugetului general consolidat, si care, pana la data de 31.10.2004 fac dovada achitarii sumelor in rate, precum si a obligatiilor fiscale curente, cu termene de plata pana la aceeasi data, beneficiaza de mentinerea inlesnirii pentru sumele ramase de plata incepand cu 31.10.2004.



Daca firmele respective vor plati cu intarziere ratele si obligatiile curente, reprezentantii Fiscului le vor comunica, pana la 30 noiembrie, diferentele de dobanzi si penalitati, care vor fi achitate pana la 20 decembrie.



Aceste prevederi vor fi aplicate si in cazul datornicilor pentru care a inceput sau s-a continuat procedura de executare silita.



Rerezentantii teritoriali ai Ministerului Finantelor le vor comunica acestora graficele refacute de plata, fara a depasi insa numarul de rate aprobat initial.



In ceea ce priveste debitorii care beneficiaza de amanarea la plata a dobanzilor datorate pe perioada derularii inlesnirilor la plata, pentru care s-au stabilit termene de plata viitoare si care inregistreaza sume de rambursat sau de restituit de la bugetul general consolidat, organele fiscale vor stinge anticipat aceste obligatii numai la solicitarea firmelor.



La sfarsitul trimestrului I 2004, datoriile restante ale marilor contribuabili catre bugetul de stat se ridicau la echivalentul a 1,74 miliarde de dolari



Reactivarea Ordonantei 40/2002 face parte din masurile care ar trebui sa duca la reducerea arieratelor bugetare, conform angajamentului luat de guvern in fata Comisiei Europene. Inevitabil, solutia finala ramane stergerea datoriilor istorice.



razvan.voican@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO