Prima pagina

Statul se gandeste sa faca un nou SIF cu titlurile pentru despagubiri

24.03.2005, 00:00 24


Autoritatile analizeaza varianta infiintarii unui fond de investitii dupa modelul SIF-urilor, care sa ofere unitati de fond cu titlu de despagubiri fostilor proprietari de case nationalizate din Romania, a declarat pentru Ziarul Financiar Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.


"Noi ne-am gandit la doua variante pentru despagubirea celor care beneficiaza de Legea 10 (din 2001, care reglementeaza regimul juridic al imobilelor preluate in mod abuziv de regimul comunist - n.r.). Exista varianta acordarii de actiuni ale companiilor de stat si tranzactionarea acestora pe un segment dedicat acestora in cadrul Bursei de Valori sau cea a crearii unui nou SIF, care sa aiba in portofoliu actiuni la companiile respective", a spus Seres.


"Este o varianta de lucru, pe care o vom definitiva in urmatoarele doua saptamani. Ea ar presupune crearea unui fond si acordarea de unitati de fond catre cei care trebuie despagubiti. Va trebui stabilita bineinteles o valoare a unitatii de fond in acest caz", au precizat surse din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, initiatorul acestui proiect.


Pana in acest moment insa nu se stie care este valoarea cumulata a actiunilor ce vor fi oferite ca despagubiri la companii precum Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz, din industria miniera sau companii aflate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), respectiv Agentiei Domeniilor Statului.


Este considerata deja cea mai mare afacere de pe piata romaneasca de la lansarea cupoanelor de privatizare din 1996, valoarea despagubirilor care ar putea fi acordate putand ajunge la 8 - 10 miliarde euro.


Deja pe piata au aparut primii cumparatori, care s-au oferit sa plateasca 10 - 15% din valoarea nominala a unui titlu de despagubire, urmand ca el sa se ocupe ulterior de valorificarea acestuia pe piata de capital.


Daca se va merge pe varianta infiintarii unui fond de investitii si a administrarii de catre o societate de investitii financiare, initiatorii acestui proiect se gandesc cum ar putea fi determinata valoarea unitatii de fond, dat fiind ca aici sunt incluse actiuni ale unor companii listate si ale altora nelistate la Bursa de la Bucuresti.


Astfel, Transelectrica urmeaza sa se listeze la Bursa cu un pachet de 5% din actiuni in prima faza prin majorare de capital, momentul intrarii la tranzactionare fiind prevazut pentru trimestrul al doilea al acestui an.


Pe de alta parte, exista companii al caror capital social urmeaza sa fie reevaluat, dat fiind ca valoarea capitalului social a fost ultima oara stabilita in unele cazuri in anii 1994 - 1998, fara sa mai fie ulterior actualizata. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO