Prima pagina

Spaniolii de la Coren investesc 25 mil. euro in zootehnie

21.06.2004, 00:00 42

Grupul spaniol Coren cu afaceri de peste 750 de milioane de euro, a anuntat o investitie de 25 de milioane de euro in sectorul zootehnic din Romania.
"Romania se confrunta cu o grava scadere a structurilor de productie, in special la carnea de porc, ceea ce reprezinta un motiv pentru a investi in acest sector in vederea furnizarii de materie prima catre industriile de prelucrare si pentru a veni in intampinarea necesitatilor de carne proaspata", a spus Manuel Gomez Franqueira, directorul general al Coren Spania.  El a spus ca  firma va investi in Romania 25 de milioane de euro in dezvoltarea sectorului de crestere a porcilor, care sa cuprinda intr-o prima faza 25.000 de scroafe.
Pe de alta parte, spaniolii au anuntat ca nu renunta la vanzarea fabricii de mezeluri de la Giurgiu si a firmei de distributie.
"Continuam sa ne intalnim cu investitori care doresc sa preia cele doua afaceri ale noastre dau nu vom realiza aceasta tranzactie daca potentialii cumparatori nu ofera pretul pe care ni-l dorim. Chiar saptamana aceasta avem o intalnire cu un potential cumparator", spune Alberto Mas, investitorul spaniol care detine 45% din Coren Romania, restul fiind in proprietatea companiei mama. Spaniolii au mandatat anul trecut firma internationala de consultanta Larive sa gaseasca un cumparator pentru cele doua companii care au fost evaluate la 3 milioane de euro.
Mas spune ca vanzarea celor doua afaceri ale Coren din Romania nu reprezinta nici un fel de problema pentru planurile viitoare ale companiei mama in sectorul zootehnic. "Coren este lider de piata in Spania in sectorul furajarii animaliere, pe locul 3 la cresterea porcilor si la carnea de pasare si numarul unul la carnea de curcan, ceea ce inseama ca are o experienta bogata in cresterea animalelor", sustine Mas. El afirma ca investitia in zootehnie va fi pusa in functiune la inceputul anului viitor.
Florin Solcan, directorul Coren Romania, spune ca vanzarile de mezeluri ale Coren pe piata romaneasca s-au situat anul trecut la aproape 2 milioane de euro in crestere cu 30% fata de anul anterior iar pentru acest an estimeaza o crestere cu 30-35%. Vanzarile celor doua companii s-au ridicat anul trecut la circa 3 milioane euro. "Vanzarile merg bine si speram ca atunci cand vom avea propriul sector zootehnic sa avem un avantaj in plus pentru impulsionarea vanzarilor", afirma Solcan.
Coren a intrat pe piata romaneasca in 1998 cand a achizitionat cu 4 milioane de euro fabrica de mezeluri Carnig Giurgiu. Coren detine unitati de productie in Spania, Portugalia, Argentina si Romania si are 2.500 de angajati. Grupul produce carne de porc, de vita si de iepure, oua, lapte, baanza, conserve si mancare pentru animale.
Piata autohtona a produselor din carne s-a ridicat anul trecut la circa 300 de milioane de euro (155.000 de tone) iar principalii jucatori de pe piata sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Angst Ro, Tabco-Campofrio, Principal Construct si Caroli.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO