Prima pagina

Solutii americane pentru birocratia mioritica

01.09.2000, 00:00 10



Costurile de infiintare si de functionare a unei companii in Romania pot fi reduse semnificativ prin micsorarea numarului de autorizatii si aprobari inutile, limitarea inspectiilor si a controlalelor, reducerea fecventei rapoartelor pe care trebuie sa le prezinte o firma si simplificarea si reducerea numarului de formulare, sugereaza un studiu finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala si realizat de Centrul pentru Reforma Institutionala si a Sectorului Informal (IRIS).

"Este socanta discrepanta dintre sistemele de infiintare a unei firme in Statele Unite si in Romania", a remarcat ieri ambasadorul SUA la Bucuresti, James Rosapepe, la conferinta de presa prilejuita de prezentarea studiului.

Potrivit documentului, autoritatile romane ar trebui sa simplifice procedura de inregistrare a unei firme prin eliminarea unor institutii inutile in acest proces, cum ar fi primariile. De asemenea, o companie ar trebui sa poata fi inregistrate si prin telefon, fax, e-mail sau posta, iar solicitarea unor autorizatii sanitare sau de mediu sa poata fi efectuata simultan, dupa modelul existat in tarile occidentale.

Studiul recomanda inregistrarea fiscala doar la Registrul Comertului. Un proiect-pilot in acest sens se deruleaza in prezent in Bucuresti si urmeaza sa fie aplicat si in alte orase din tara, incepand cu luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO