Prima pagina

Softwin: spam-urile mananca 269 mil. dolari din economia Romaniei

21.05.2004, 00:00 11

Mesajele de e-mail nedorite (spam), dintre care multe comerciale, cauzeaza utilizatorilor de Internet din Romania pagube de sute de milioane de dolari, apreciaza compania producatoare de software pentru securitate Softwin.
In Romania sunt in prezent 3,13 milioane de utilizatori de Internet, conform Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Diverse studii internationale arata ca, in 2004, pagubele anuale produse de spam-uri se ridica, in medie, la 86 $ pentru fiecare casuta postala. Dupa calculele celor de la Softwin, care au luat in considerare faptul ca fiecare dintre cei 3,13 milioane de "internauti" romani au cel putin o casuta postala, ar rezulta pagube anuale totale de 269,1 milioane de dolari, generate de timpul pierdut cu sortarea si stergerea mesajelor nedorite.
Tot studiile internationale mai arata ca mesajele electronice nesolicitate reprezinta jumatate din totalul e-mail-urilor primite de o companie. Asemenea mesaje, denumite generic "spam", se traduc prin spatiu de stocare utilizat pe serverele de e-mail, trafic intern inutil pentru livrarea lor catre angajati si distragerea atentiei celor care le primesc. Dar toate acestea costa, mai ales daca tinem cont ca, in medie, fiecare utilizator de e-mail cheltuie zilnic 50 de minute pentru a verifica, sorta si sterge e-mailurile nesolicitate, adica aproximativ 10% din timpul de lucru. Analistii mai spun ca, la nivel mondial, numarul celor care folosesc Internetul se ridica la 945 de milioane iar pierderile cauzate de spam la 81,2 miliarde de dolari, cifra care marcheaza o crestere de 56% fata de 2002.
Softwin, cunoscuta mai mult ca producator al antivirusului BitDefender, a lansat recent doua solutii antispam, una pentru statii de lucru cu sistem de operare Windows si una pentru Windows Mail Servers.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO