Prima pagina

Snagovul, una dintre tentatiile lui Dracula

15.01.2003, 00:00 16

Contele Dracula si-ar putea gasi, in sfarsit, un domiciliu pe pamant romanesc, nu in Transilvania natala ci in Muntenia lui tepes. Conform unor surse din Ministerul Turismului, recomandarea consultantului PriceWaterhouseCoopers inclina spre o zona de 150 de kilometri in jurul Bucurestiului. Conform acestei recomandari, care tine seama de posibilul impact international al proiectului, site-ul Dracula Parc are nevoie de acces usor la aeroport si la infrastructura de calitate. Snagovul si zona limitrofa se incadreaza cel mai bine in datele de proiect si are avantajul unor relicve istorice autentice legate de Vlad tepes. Istoricii cred ca acesta a fost inmormantat la Manastirea Snagov, in mijlocul lacului Snagov, iar mormantul, cu toate ca nu contine trupul lui tepes (sau mai ales din acest motiv!), ar putea fi o atractie importanta. Alte zone despre care s-a vorbit in legatura cu Dracula Parc sunt Bran-Brasov si litoralul Marii Negre.
"Daca-l face la mare, o sa mearga tare de tot vara, insa iarna nu o sa se duca nimeni. Pe de alta parte, poate prelungeste sezonul pe litoral. In zona Brasovului ar merge cam jumatate de an - vara si putin din toamna. Cea mai profitabila varianta ar fi langa Bucuresti", spune Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Din punct de vedere al investitiei initiale, zona de nord a Bucurestiului este cea mai ieftina: drumurile sunt deja construite, iar capacitatile de cazare ale Capitalei ar putea prelua imediat o parte din fluxul turistic. Pe de alta parte, zona Snagov este scumpa: terenurile costa in localitate aici intre 10 si 30 de dolari metrul patrat. Satele limitrofe ar fi o solutie mai ieftina probabil.
"Dupa ce am angajat firma de consultanta PricewaterhouseCoopers, am primit tot felul de propuneri, de la terenuri amplasate in diverse zone, pana la schite de proiect", spune Sorin Marica, presedintele Consiliului de Administratie al Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS), firma care urma sa administreze proiectul.
Informatia privind locatia finala este extrem de senzitiva in acest moment: oricine reuseste sa o afle poate face bani buni din speculatii cu terenuri. Proiectul initial, situat la Sighisoara, avea o suprafata de 121 de hectare.
Daca va fi ales Snagovul, alte zone care ar putea beneficia economic ar fi Targoviste si Curtea de Arges, care ar putea fi incluse intr-un pachet turistic complementar parcului. La Curtea de Arges se afla ruinele cetatii Poenari, iar in Targoviste Turnul Chindiei, ambele atribuite lui tepes.
Aceleasi surse din Ministerul Turismului afirma ca, desi criticat in Romania, proiectul este privit cu interes de ministerele omoloage din Bulgaria si Polonia. Decizia privind amplasarea parcului va fi luata in 25 ianuarie, cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor FDTS.
Proiectul Dracula Park, lansat in noiembrie 2001, reprezinta o investitie de 31,5 milioane de dolari. Imediat dupa lansare, proiectul a fost contestat de organizatii ecologiste din Romania si strainatate.
Pentru atragerea surselor de finantare necesare inceperii lucrarilor la acest proiect, FDTS a lansat la sfarsitul anului 2001, o oferta publica de actiuni in valoare de 5 mil. $. Circa 15.000 de actionari au subscris in cadrul ofertei, actiuni in valoare de peste trei milioane de dolari. Printre actionarii importanti se numara producatorul de bere Brau Union sau Coca-Cola, cel mai mare producator mondial de bauturi racoritoare.
In AGA, actionarii vor lua in discutie si oportunitatea listarii actiunilor pe o piata de capital reglementata, cel mai probabil RASDAQ.
Ministrul turismului Dan Matei Agathon se va intalni in urmatorea perioada cu conducerea PwC, care ii va prezenta primele concluzii ale studiului de fezabilitate. In baza contractului, firma de consultanta s-a angajat sa atraga, contra unui comision, investitii directe de 30 milioane de dolari pentru realizarea parcului tematic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO