Prima pagina

Smithfield a semnat contractul pentru Caroli, iar Campofrio se uita la Principal Construct

19.07.2005, 20:08 36

Gigantul american Smithfield, liderul pietei mondiale a carnii de porc, cu afaceri anuale de 10 miliarde de dolari, a semnat contractul pentru achizitia a 60% din producatorul de mezeluri Caroli, o afacere dezvoltata de investitori de origine araba, afirma surse din piata.

Desi pana acum nici oficialii Smithfield si nici cei ai Caroli nu doresc sa comenteze pe marginea tranzactiei, chiar negand existenta unor negocieri de preluare, schimbarile au inceput sa fie simtite la nivelul diviziei bucurestene a Caroli, unde a fost numit recent un director de la Smithfield si unde jumatate din agentii de vanzari au fost concediati, conform surselor citate.

In paralel, Tabco Campofrio, filiala romaneasca a spaniolilor de la Campofrio Alimentacion, unde Smithfield detine un pachet de 22%, tatoneaza terenul pentru o eventuala achizitie a unui alt producator de mezeluri, Principal Construct. Aceasta este o afacere dezvoltata de un antreprenor local - Claudiu Ciuciureanu - si achizitionata in urma cu cateva luni de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar Romania.

Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco Campofrio, nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Radu Morar, director de marketing al Murfatlar Romania, spune ca actionarii liderului pietei romanesti a vinurilor nu doresc sa vanda afacerea cu mezeluri recent preluata, ci din contra, sa o dezvolte.

"Consideram ca am facut o achizitie buna si dorim dezvoltarea acestei afaceri pentru a recastiga cotele de piata avute in trecut. Nu am avut si nici nu avem nici un interes sa vindem. Investitiile financiare de pana acum in aceasta afacere au atins 7 milioane de euro si am inceput sa producem", spune Morar.

Smithfield a achizitionat in ultimul an pe piata romaneasca majoritatea activelor ComTim Timisoara si cate 50% din Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea.

Miscarea Smithfield poate fi inteleasa prin prisma faptului ca Tabco Campofrio este pozitionat mai sus in piata, in timp ce Caroli are un portofoliu de produse ce acopera segmentele medii si inferioare ale pietei. Astazi este asteptat la Bucuresti unul din vicepresedintii Smithfield, iar maine directorul general al Campofrio Alimentacion, dar sursele citate afirma ca nu au un program comun.

Actionarii de la Murfatlar nu sunt decisi asupra intentiei de vanzare, insa surse din piata industriei carnii sustin ca un pret atractiv i-ar putea plasa pe acestia la masa negocierilor. Aceasta cu atat mai mult cu cat ei au mai facut in ultimul an achizitii speculative, preluand producatorul apei minerale Biborteni, o afacere aflata, ca si Principal Construct, in dificultate.

Piata procesatorilor de carne este dominata de afaceri de familie autohtone: Cris Tim Bucuresti, Aldis Calarasi, Kosarom Pascani, Meda Bucuresti, Angst Ro, Tabco Campofrio, Caroli. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO