Prima pagina

SIF-urile vor tot prag de 0,1%. CNVM se mai gandeste

20.09.2004, 00:00 5

Doua dintre societatile de investitii financiare (SIF), Banat-Crisana si Moldova au convocat Adunari Generale ale Actionarilor (AGA) pentru a modifica statutele in conformitate cu noua legislatie a pietei de capital.
Printre propunerile SIF Banat-Crisana nu se numara insa si modificarea pragului maxim de detinere, de 0,1%, pe care un investitor il poate detine la societate. Pe de alta parte , Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar putea insa sa nu accepte ca pragul sa fie mentinut in statut.
SIF Moldova nu a anuntat inca modificarile pe care le va propune actionarilor pentru statut, dar SIF Banat-Crisana va propune doar modificari minore ale statutului referitoare la obiectul de activitate, tranzactionarea actiunilor pe Bursa sau atributiile si votul prin corespondenta in AGA.
Brokerii se astepta ca si nici celelalte SIF-uri sa nu propuna actionarilor modificari ale pragului. Celor doua SIF-uri li se vor alatura pana la finalul lunii, conform prevederilor legale si celelalte trei-Transilvania, Muntenia si Oltenia.
CNVM trebuie, conform legii, sa aprobe statutele SIF-urilor si ar putea sa nu fie de acord ca detinerile investitorilor sa fie limitate, mai ales daca actionarii nu vor putea lua o hotarare in AGA. Din cauza dispersiei mari a actionariatului, cu aproape 9 milioane de actionari la fiecare SIF, este putin probabil ca la AGA sa fie suficienti actionari pentru a se lua o hotarare. Asta inseamna ca modificarile la statut vor trebui realizate de Consiliile de Administratie, cu aprobarea CNVM.
"Avizarea statutelor va depinde de votul Comisiei. Eu, personal, nu voi accepta impunerea unui prag de detinere pentru ca nu este constitutional. Fiecare trebuie sa aiba drepturi direct proportional cu actiunile pe care le-a cumparat," a declarat pentru Ziarul Financiar Paul Miclaus, comisar CNVM.
Pentru ca Adunarile Generale Extraordinare, cele care pot modifica statutul trebuie ca la a doua convocare sa fie prezenti actionari care detin cel putin jumatate din numarul total de actiuni, iar doua treimi din acestia sa voteze in favoarea modificarilor.
Existenta pragului maxim de 0,1% pe care un investitor in poate detine la un SIF impiedica o mai buna concentrare a actionariatului la SIF-uri si un control mai bun al actionarilor asupra activitatii societatilor. Din cauza pragului SIF-urile nu sunt atractive nici pentru investitorii straini. Un pachet de 0,1% din capitalul unui SIF valoreaza cam 100.000 de dolari, suma mica pentru un investitor institutional strain.
Prevederile legale privind statutele SIF sunt extrem de confuze. Legea pietei de capital prevede ca SIF-urile trebuie sa convoace AGA pentru a-si alina statutele la lege, dar si ca modificarile statutelor trebuie realizate de consiliul de administratie. Pe de alta, parte, conform legii, CNVM trebuie sa emita reglementari privind continutul minim al statutelor SIF. CNVM a emis o instructiune care cuprinde doar norme privind desfasurarea AGA si in care se spune ca statutele trebuie sa fie conforme cu legea.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO