Prima pagina

SIF: Preturile astronomice arunca dividendele in derizoriu

SIF: Preturile astronomice arunca dividendele in derizoriu
16.01.2006, 20:47 8

Dividendele vor reprezenta anul acesta doar 2-3% din pretul actual al actiunilor, fata de un randament de 10-15% acum doi ani.

Toate cele trei societati de investitii financiare (SIF) care au prezentat primele rezultate financiare pe anul trecut - Oltenia, Banat-Crisana si Moldova - au anuntat castiguri peste buget si cel mai probabil vor acorda anul acesta dividende mai mari ca anul trecut.

Spre deosebire de anii anteriori, datorita cresterii puternice a preturilor pe Bursa dividendele nu mai aduc insa randamente semnificative investitorilor, raportul dintre dividendul distribuit anul acesta si pretul de piata al actiunilor urmand sa se situeze cel mai probabil la 2-3% fata de dobanzile bancare de 6-7% de pe piata. Situatia este insa apropiata de cea a majoritatii actiunilor de pe piata. Investitorii mizeaza insa la SIF-uri pe crestea valorii actiunilor ca urmare a valorii reale a portofoliilor.

Profiturile pe actiune raportate de SIF-uri au ajuns foarte aproape de 1.000 de lei vechi, adica suma egala cu valoarea nominala a actiunilor. La finalul anului 1999 cand au intrat pe Bursa, SIF-urile se tranzactionau la 250 de lei vechi, iar acum valoreaza de o suta de ori mai mult.

Prima in topul castigului pe anul trecut a fost SIF Oltenia, care a incheiat anul cu un profit net de 57,5 mil. lei (15,9 mil. euro). Profitul SIF Oltenia a fost mai redus cu 17% fata de cel din 2004, dar cu 15% mai mare fata de bugetul de la inceputul anului. SIF Oltenia are si cel mai ridicat profit net/actiune, care se cifreaza la 0,0995 lei/actiune.

SIF Oltenia ar fi putut castiga mai mult daca oferta de preluare pentru actiunile Sicomed nu ar fi fost prelungita, societatea urmand sa inregistreze profitul pe aceasta tranzactie in acest an. SIF Oltenia a reusit sa depaseasca in ultima luna a anului pe SIF Banat - Crisana, care obtinuse cel mai ridicat profit dupa primele 11 luni ale anului.

La finalul lunii decembrie, SIF Banat - Crisana a obtinut un profit net de 50,45 milioane de lei (13,9 mil. euro), adica 0,0919 lei/actiune, cu 7% peste buget si in acelasi timp in crestere cu 25% fata de castigul din 2004. La inceputul anului trecut, aceasta SIF estimase un profit net de 47 milioane de lei.

Cea mai mare crestere peste nivelul bugetat a inregistrat SIF Moldova, care a postat un profit net de 48,2 mil. lei (peste 13,2 mil. euro), in crestere cu 38% fata de estimari si mai sus cu 5,4% fata de rezultatul pe 2004. Castigul pe actiune al SIF Moldova este de 0,0929 lei/actiune. Celelalte doua SIF-uri, care nu au prezentat pana in prezent rezultatele pe anul trecut, Muntenia si Transilvania, aveau la finalul lunii noiembrie profituri de 51,1 mil. lei (14,1 mil. euro) si respectiv, de 37,6 mil. lei (10,4 mil. euro).

Cele trei SIF-uri care au raportat castigurile pe 2005 au distribuit anul trecut dividende brute in suma de 0,050-0,065 lei/actiune, alocand intre 54% si 68% din profit in aceasta directie. Daca aceste SIF-uri isi vor mentine acelasi procent, actionarii vor primi dividende de circa 0,0537lei/actiune - cazul SIF Oltenia, de 0,06 lei/actiune si respectiv 0,0632 lei/actiune in cazul SIF Banat - Crisana si Moldova.

"In opinia mea, cred ca nu vom acorda totusi in acest an un dividend mai redus decat cel de anul trecut", a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia. In 2005, SIF Oltenia a dat un dividend de 0,065 lei/actiune.

SIF-urile au fost anul trecut principalele castigatoare de pe Bursa, aducand castiguri medii de 175%. SIF-urile, care au avut in trei din ultimii patru ani randamente de peste 100% au inceput si anul acesta in forta, cu o apreciere de 11% in primele doua saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO