Prima pagina

Siemens, in consortiu pentru Electroputere Craiova

16.08.2004, 00:00 34

Statul roman se pregateste sa vanda pachetul majoritar al producatorului de locomotive  Electroputere Craiova catre un consortiu de investitori din care face parte si Siemens, dupa ce a esuat de doua ori in incercarea de a privatiza compania cu un investitor strategic, au spus pentru ZF surse apropiate discutiilor.
Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 62% din actiunile Electroputere, au avut saptamana trecuta discutii cu concernul german Siemens, ungurii de la Horvath Holding, Energobit Cluj Napoca si firma elena DAB, care ar putea forma un consortiu pentru preluarea activelor companiei. Siemens, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din lume, este interesat numai de achizitia sectiei de locomotive de la Craiova, insa nu in orice conditii.
"Privatiza Electroputere este posibil sa se faca pana la finele lunii octombrie, strategia de privatizare urmand sa fie publicata in perioada urmatoare. Dupa doua licitatii ratate, statul se pregateste sa elaboreze o lege speciala, prin care Electroputere sa fie atribuita direct unui consortiu de investitori, care sa preia integral activele acesteia", au declarat sursele citate.
Tranzactia va avea un impact puternic asupra intregului sector feroviar romanesc, cat si asupra altor piete.
Surse din piata afirma ca interesul Siemens pentru Electroputere, exprimat de principiu, depinde insa de acoperirea companiei romanesti in contracte. "In acest moment, exista o strategie pe termen mediu si lung de modernizare in sectorul feroviar, dar este important si cum arata planurile de afaceri la CFR Marfa si CFR Calatori, pentru a vedea cum poate fi <<incarcata>> Electroputere cu comenzi din partea acestor companii", sustin sursele citate. Siemens este in acest moment cel mai mare furnizor pentru caile ferate romane.
Pana acum, statul nu a gasit nici un investitor interesat sa preia intregul portofoliu al Electroputere Craiova, care este compus din patru zone de afaceri - sectia de locomotive, cea de motoare electrice masini rotative, transformatoare (TRAFO) si aparataj electric de medie si inalta tensiune, la care se adauga activitati auxiliare precum turnatorie, scularie, utilitati.
Potrivit ultimelor informatii, consortiul care va prelua achizitiona Electroputere va fi format de catre Siemens, compania ungara Horvath Holdings (interesata de sectia de fabricare a motoarelor electrice, masini rotative), firma Energobit Cluj (interesata de preluarea TRAFO si a aparaturii de medie si inalta tensiune), respectiv firma greceasca DAB (TRAFO si scularie).
Reprezentantii AVAS nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta informatiile.
Surse din cadrul Electroputere Craiova afirma ca pe lista investitorilor interesati de activele societatii mai sunt doua companii. Firma americana Romach, care deruleaza un contract pe cinci ani in valoare de 3 mil. $ cu compania romaneasca, si-a exprimat interesul pentru sectia de masini rotative.
Pe de alta parte, firma britanica API Engineering si-a anuntat interesul de a reloca productia de motoare electrice din Anglia in Romania, fiind interesati de sectiile TRAFO si de masini rotative.
Anul trecut, Electroputere a realizat o cifra de afaceri de circa 50 mil.euro. Compania, cu 3.830 de angajati, inregistra dupa primele trei luni ale acestui an un profit net de 625.000 euro. Printre actionarii minoritari ai firmei se afla si fondul american de investitii Broadhurst, cu o detinere de circa 6%.
Listata la Bursa de Valori, compania are o capitalizare bursiera de 6,7 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO