Prima pagina

SIDEX are de ales dintr-o singura oferta

05.04.2001, 00:00 12



Grupul LNM Holdings- Ispat International este singurul ofertant pentru cumpararea mamutul industrial romanesc Sidex Galati.

Celelate firme si consortii care s-au aratat interesate de privatizarea Sidex si au cumparat caietul de sarcini nu au depus oferte pana la data limita, adica ieri, ora 16. Deschiderea ofertei Ispat se va face astazi. caietul de sarcini al Sidex a fost cumparat de patru consortii: Ispat International, un grup de companii de comert romanesti (Metanef, Grivco, Metalexportimport si Metaltrade), un trio european franco-turco-german format din Usinor, Erdemir, Salzgitter si TNK Kaz Chrome, un vehicul financiar cu legaturi in Rusia.

Consortiul romanesc si-a motivat retragerea prin schimbarea unor conditii dar, in schima celelate firme nu si-au prezentat pozitia in legatura cu renuntarea la Sidex.

"Cele mai importante motive care au determinat consortiul roman sa renunte la Sidex, sunt interventia statului la nivel macroeconomic, dupa privatizarea societatii, prin reglementarea nivelului preturilor pe piata interna, inexistenta masurilor anti-dumping la importul produselor siderurgice in Romania si modificarea unor date cu influenta majora asupra continutului ofertei, cu noua zile inainte de data limita de depunere a ofertei" a sustinut consortiul romanesc.

Usinor este, prin fuziunea cu combinatul luxemburghez Arbed si cel spaniol Aceralia, cel mai mare grup siderurgic din lume. Usinor dorea doar preluarea managementului Sidex si, ulterior, dupa doi ani, sa decida daca achizitioneaza combinatul sau nu.

Vanzarea Sidex va fi, in cele din urma o decizie politica, datorita implicatiilor economice si sociale mari care decurg din privatizare. Afacerea Sidex va fi monitorizata atent de Uniunea Europeana intrucat vestul Europei este net importator de otel.

Intre companiile europene din domeniu si Ispat exista o puternica concurenta pentru piete de desfacere.

La ora actuala, pe piata internationala otelului lupta se duce atat la nivel economic (eforturi pentru reducerea costurilor) cat si politic. Companiile din vest acuza concurenta neloiala a esticilor, in special combinatele din Rusia, India si Asia de Sud-Est. Americanii si vest-europenii spun ca pietele lor traditionale sunt inundate de produse siderurgice de slaba calitate si la preturi de dumping, sustinute de politica subventionala a statelor din est.

In termeni romanesti disputa est-vest s-a tradus in ultimul timp prin concurenta Usinor-Ispat pentru privatizarea Sidex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels