Prima pagina

Sheraton discuta intrarea pe piata Capitalei

17.08.2006, 19:45 16

Compania americana Starwood Hotels & Resorts, care are in portofoliu brandul Sheraton, unul dintre cele mai luxoase din lume, va intra pe piata hoteliera din Romania in urmatorii trei ani, a declarat pentru ZF Karl Biebirach, vicepresedinte pentru achizitii si dezvoltare in zona Europei, Africa si Orientul Mijlociu al companiei.
"Vom intra initial cu Sheraton sau Le Meridien, urmand ca, in functie de evolutia pietei, sa aducem si alte branduri", spune Biebirach.
Compania detine in portofoliu marci precum Sheraton, Le Meridien, W Hotel, St. Regis sau The Luxury Collection.
"Am primit recent cam cinci - sase oferte, majoritatea in Bucuresti, insa nu am definitivat niciun proiect", explica reprezentantul Starwood Hotels. El a precizat ca in calculele lantului a intrat si un proiect in Sibiu, insa orasul nu a suscitat suficient interes pentru companie. "Suntem interesati de Bucuresti, dar si de orase secundare cum sunt Cluj-Napoca sau Timisoara. Insa vrem sa intram cu un contract de management sau franciza si preferam proprietatile greenfield (construite de la zero - n.r.)", spune Karl Biebirach.
El a adaugat ca, in cazuri mai rare, compania afiliaza un hotel deja construit, in conditiile in care acesta ar fi renovat dupa standardele companiei, insa nu au gasit o astfel de proprietate in Romania pana in prezent. In aceste conditii, Starwood poarta discutii cu investitori dispusi sa construiasca o unitate care ar putea fi afiliata ulterior, sub unul dintre branduri. Politica Starwood Hotels nu include investitii proprii in unitati de cazare. In Bucuresti, de exemplu, singura investitie proprie a unui lant international poarta marca grupului francez Accor, care si-a anuntat intrarea in acest an pe piata cu brandul Novotel, in urma unei investitii de peste 30 mil. euro.
Surse de pe piata hoteliera afirma ca lantul Sheraton a purtat discutii pentru o locatie in zona din apropiere de Calea Victoriei, unde este in acest moment cea mai mare concentrare de hoteluri de patru si cinci stele din Capitala.
"Avem hoteluri in tari vecine cu Romania, cum sunt Ungaria, Polonia sau Croatia, care merg bine si ne asteptam sa fie la fel si in Romania. Depinde de ce investitori ne vor face oferte. Ironia este ca suntem deja prezenti in tari mai mici din Balcani, cum este Albania", explica Biebirach.
Potrivit informatiilor din piata, Capitala este prospectata si de alte lanturi exclusiviste precum Hyatt, Four Seasons sau Kempinski. In acest moment, in Bucuresti activeaza sase hoteluri de cinci stele.
Starwood Hotels & Resorts este unul dintre cele mai importante companii hoteliere din lume, cu aproximativ 850 de locatii in peste 95 de state din lume si 145.000 de angajati la nivel global. Compania este listata pe bursa de la New York, unde are o capitalizare de 11,4 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO