Prima pagina

Shell anunta pana la vara daca pleaca de tot din Romania

20.01.2005, 00:00 39

Grupul anglo - olandez Shell, a treia corporatie petroliera pe plan mondial, va lua o decizie privind ultimele sale operatiuni din Romania pana la vara, au anuntat oficialii companiei.
Shell a vandut in doua transe reteaua sa de benzinarii din Romania catre grupul ungar Mol pentru o suma totala estimata la 90 mil. $ (73 mil. euro). Singura afacere a gigantului petrolier in Romania a ramas Shell Gas Romania, joint venture pe piata de GPL din care Shell detine 56%, iar Petrom 44%.
"Dupa cum deja a anuntat, grupul Shell a inceput sa-si revada operatiunile sale globale de gaz petrolier lichefiat (GPL). Aceasta trecere in revista a operatiunilor include si interesele Shell din Romania in domeniul GPL. Operatiunea este inca in derulare, iar concluziile sunt asteptate pentru jumatatea acestui an", a declarat pentru Ziarul Financiar Joel Maes, presedintele Shell pentru Romania.
Anuntul Shell privind analizarea tuturor operatiunilor sale de GPL la nivel gloval a facut insa valuri pe plan international, deja anuntandu-se primii investitori interesati de o preluare a acestor afaceri.
Investitorii financiari americani Texas Pacific Global si Bain Capital sunt interesati fiecare de businessul Shell cu GPL, conform informatiilor aparute in ultima vreme in presa internationala.
Daca Shell ar anunta ca vrea sa-si vanda participatia detinuta in Romania la Shell Gas Romania, drept de preemtiune la achizitia pachetului ar avea Petrom, care detine restul de actiuni din companie.
Pe de alta parte, compania Petrom este si ea intr-un proces de restructurare a propriului sau portofoliu de afaceri, dupa preluarea de catre austriecii de la OMV. Austriecii, care au preluat 51% din Petrom pentru 1,5 mld. euro, urmeaza sa analizeze ce activitati ale Petrom vor putea fi mentinute si la care ar putea renunta in vederea maririi profitabilitatii.
Surse apropiate Petrom spun ca OMV nu a luat inca o decizie privind interesul fata de piata de GPL, si deci fata de pachetul Petrom detinut la Shell Gas Romania.
Compania a raportat in 2003 un profit net de 3 mil. euro la o cifra de afaceri de 47,3 mil. euro, conform ultimului bilant depus la Finante. Shell Gas Romania se situeaza in topul primilor trei jucatori de pe piata de GPL, cota sa de piata fiind estimata la circa 28 - 30%, conform ultimelor date disponibile.
Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992, investitiile sale depasind 220 mil. $ (177 mil. euro), din care a recuperat prea putin.
Shell a vandut in vara lui 2003 un lot de 23 de benzinarii catre MOL, iar pe 23 noiembrie 2004 a vandut cu totul compania sa - Shell Romania SRL - tot catre MOL. Shell Romania SRL mai detinea 59 de statii, afacerea cu lubrifianti si o participatie pentru vanzarea de carburanti de avioane la Aeroportul International Henri Coanda. Decizia de retragere a Shell a avut loc pe fondul pierderilor acumulate in anii anteriori, dar si a dificultatilor aparute la varful gigantului petrolier, confruntat cu schimbarea conducerii si cu scandalul provocat de supraevaluarea rezervelor sale de petrol. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO