Prima pagina

Sharon incearca sa-l convinga pe Bush ca vrea pacea

20.03.2001, 00:00 17



Premierul israelian Ariel Sharon a ajuns duminica seara la Washington, unde va avea o intrevedere cu presedintele american George W. Bush in legatura cu procesul de pace din Orientul Mijlociu, care stagneaza de luni bune.

Avionul in care se afla Sharon a aterizat la baza militara Andrews la ora locala 20.30 (01.30, luni, GMT). Aceasta este prima vizita in strainatate pe care o efectueaza Sharon de la alegerea sa in functie la 6 februarie, relateaza Mediafax.

Premierul israelian urma sa se intalneasca ieri cu secretarul de Stat Colin Powell, cu Condoleezza Rice, consilierul pentru Securitate Nationala al lui Bush, si cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld. Intrevederea cu presedintele american este prevazuta pentru astazi.

Inainte de a pleca din Israel, Sharon le-a ordonat responsabililor din domeniul securitatii sa se intalneasca cu omologii lor palestinienii, pentru a incerca stoparea violentelor si gasirea unei modalitati de reluare a negocierilor de pace, potrivit CNN.

Inca din timpul campaniei electorale, premierul israelian a subliniat ca nici nu poate fi vorba de reluarea dialogului cu palestinienii pana la incetarea violentelor din Cisiordania si Gaza.

"Guvernul pe care il conduc nu va purta negocieri sub presiunea violentei sau a terorii. Doresc sa am convorbiri diplomatice cu Yasser Arafat, dar trebuie sa se stie ca acestea nu pot avea loc atata vreme cat teroarea continua. Este pur si simplu imposibil", a declarat Sharon.

Insa violentele nu par sa mai poata fi oprite. Ieri, un sofer israelian a fost omorat cu focuri de arma in masina sa, in Cisiordania, langa colonia evreiasca Neve Daniel, situata in apropiere de Bethleem. Incidentul a provocat inchiderea de catre armata a orasului Bethleem si a localitatilor din jur.

De asemenea, palestinienii au lansat duminica trei mortiere asupra unei ferme din apropierea granitei dintre Israel si Gaza, ranind usor un soldat.

"Israelul considera atacul cu mortiere asupra chibutului Nahal Oz drept un incident extrem de grav. Cerem autoritatilor palestiniene sa ia masuri imediate pentru a opri astfel de atacuri si pentru a pune capat violentelor", a declarat ministrul israelian de externe Shimon Peres.

Sharon si-a inceput prima sa vizita oficiala in SUA cu ambitii mari. El doreste ca Washingtonul sa sprijine abordarea sa prudenta a procesului de pace, care sa aiba la baza acorduri interimare in locul unui tratat final.

De cealalta parte, palestinienii doresc cu presedintele Bush sa faca presiuni asupra lui Sharon pentru a pune capat blocadei din Cisiordania si Gaza, impuse in urma noului val de violente care a dus pana acum la moartea a peste 400 de persoane, majoritatea palestinieni.

Administratia americana a facut apel in mod repetat atat pentru reducerea violentelor, cat si pentru reducerea restrictiilor impuse de Israel, care afecteaza serios viata de zi cu zi a palestinienilor.

Oficialii palestinieni considera ca discutiile dintre Bush si Sharon vor fi un esec daca ele se vor concentra doar asupra reducerii violentelor.

Intalnirea este o ocazia pentru Bush de a arata ca doreste sa se implice in procesul de pace din Orientul Mijlociu in aceeasi masura ca predecesorul sau, Bill Clinton.

Statele Unite au jucat in mod traditional un rol vital in regiune, fiind cel mai apropiat aliat al Israelului, caruia ii acorda un ajutor anual de circa 3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO