Prima pagina

Seful BERD catre firmele romanesti: Investiti in Sud si Est

08.02.2008, 18:56 8

Companiile romanesti trebuie sa investeasca mai mult in afara, in Sud si in Est, pentru ca exista oportunitati extraordinare, afirma Jean Lemierre, presedintele BERD.
"Cred ca este in interesul companiilor romanesti sa se uite in jur. Romania a dezvoltat o economie dominata in multe sectoare de companii straine, insa exista si companii locale solide care merita sa se dezvolte si pe care BERD este gata sa le sustina cu capital pentru modernizare. Ucraina, de exemplu, tocmai a devenit membra a Organizatiei Mondiale a Comertului, si in mod evident firmele romanesti pot gasi oportunitati de investitii, asa cum au facut, de pilda, cele poloneze. Toate pietele din sudul si estul Romaniei sunt in crestere, dezvolta o clasa medie si apar bani pentru consum - de alimente sau de echipamente pentru locuint - pentru investitii in constructii. Este o perspectiva de care ar trebui tinut cont", a declarat Lemierre intr-un interviu acordat ZF.
Pe de alta parte, seful BERD avertizeaza ca economia Romaniei risca sa ajunga la "strangulari" din cauza infrastructurii slab dezvoltate.
"Daca vreti sa va asigurati atragerea de noi investitori straini mari si de dezvoltarea locala a companiilor romanesti trebuie ameliorat rapid sistemul de cai rutiere si feroviare, precum si logistica de transport in general. Inclusiv capacitatea Romaniei de producator agricol ajunge sa fie afectata de logistica slaba. Este nevoie de capacitati noi de stocare si de procesare, care sa fie amplasate chiar in zonele rurale pentru echilibrarea dezvoltarii economiei", spune Lemierre.
Mai multe companii cu capital romanesc au trecut deja la extinderea in afara granitelor fiind o prioritate pentru Mobexpert, liderul pietei de mobila, care a deschis anul trecut primul magazin din Sofia, pentru Domo, numarul doi din electrice si electrocasnice care detine 4 magazine in Bulgaria sau pentru Romstal, care dupa investitii greenfield in Ucraina sau Bulgaria, a trecut la achizitii. Grupul a platit 10 mil. euro pentru un distribuitor din Serbia, planul pe termen mediu incluzand deschiderea a cel putin 100 de magazine pe piata rusa. Si retailul de materiale de constructii a trecut deja granitele, grupul Arabesque, detinut de omul de afaceri Cezar Rapotan, avand filiale in patru tari.
Fratii Micula au deschis filiale ale grupului European Food & Drinks in opt tari din regiune. Prima companie implantata in strainatate a fost creata in anul 1995, iar cea mai recenta deschidere a avut loc in urma cu aproximativ doi ani, in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO