Prima pagina

Seceta opreste exporturile Hidroelectrica

15.05.2007, 18:57 14

Hidroelectrica va opri exportul de electricitate, ca urmare a secetei inregistrate in ultimele luni, a hotarat Guvernul.

De asemenea, cuantumul subventiei pentru irigatii va fi dublat la 7 milioane lei, iar termenul de gratie pentru decontarea facturilor va fi extins la 60 de zile, odata cu prelungirea termenului de incheiere a contractelor pentru servicii de irigatii.

Efectele secetei vor fi "destul de severe" daca previziunile meteo se vor dovedi corecte, contributia agriculturii la Produsul Intern Brut se va reduce, vor creste importurile in anumite sectoare si se va accentua deficitul de cont curent, a declarat, astazi, ministrul Agriculturii, Traian Remes.

"Daca previziunile sunt corecte, efectele sunt destul de severe. Agricultura isi va reduce aportul la PIB, vor scadea veniturile din agricultura si implicit zootehnie, deci se vor dimina si impozitele si taxele la buget din aceste domenii. Pentru a asigura necesarul populatiei, vor creste importurile in anumite sectoare si va fi un dezechilibru si mai mare pe contul curent", a afirmat Remes.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, actualizate saptamana trecuta, o suprafata de circa 210.000 de hectare de culturi insamantate in toamna a fost afectata de seceta, reprezentand aproximativ 8% din totalul de 2,6 milioane de hectare cultivate in toamna anului trecut.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, pentru azi la Palatul Victoria, pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, si reprezentantii Comitetului national pentru situatii de urgenta, pentru o analiza privind efectele secetei asupra culturilor agricole.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO