Prima pagina

Se prefigureaza o noua coada de Sarbatori, cea la roviniete

21.12.2004, 00:00 20

Pe langa hypermarketuri, supermarketuri, mall-uri si magazinele de electroacsnice "clasica" aglomeratie de sarbatori s-ar putea regasi din acest an si la oficiile postale, benzinariile Petrom si sectiile regionale ale Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Acestea sunt locurile in care se va putea achita rovinieta, adica taxa anuala de utilizare a drumurilor publice, obligatorie de la 1 ianuarie 2005.
Cum publicitate nu prea s-a facut pana acum pe aceasta tema, iar o buna parte dintre angajatii benzinariilor Petrom nu prea stiu despre ce este vorba, este de asteptat ca cei peste 3,3 milioane de posesori de masini mici sa se ingramadeasca pe ultima suta de metri la sediile oficiilor postale.
"Cea mai mare parte a oamenilor nu au aflat despre roviniete deoarece nu s-a facut aproape deloc publicitate pe aceasta tema", sustine Marius Carp, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).
Reprezentantii CNADNR spun insa ca nu va fi cazul sa se formeze cozi foarte mari, deoarece "sunt destule puncte de vanzare".
Pe langa oficiile postale, rovinietele pot fi achitate, spune Doru Calinescu, director general adjunct al CNADNR, si la orice benzinarie Petrom sau birourile regionale ale CNADNR.
"Avem clienti care ne-au spus ca au intrebat in toate benzinariile si se pot plati rovinietele doar in patru benzinarii din Bucuresti", spun reprezentantii uneia dintre companiile de leasing.
In Capitala numarul de benzinarii Petrom se apropie de 50, valoarea la nivelul intregii tari fiind de aproape 700 de unitati.
Un alt element de confuzie este legat de diferentierea rovinietelor in functie de emisiile poluante.
"Nicaieri in talonul masinii nu scrie ce norme de poluare respecta automobilul. Cum va face proprietarul masinii dovada faptului ca o anumita masina se incadreaza in normele Euro 1 sau Euro 2 ?", spune Carp.
Reprezentantii CNDNR afirma ca in timp se vor face anumite cataloage in functie de anul de fabricatie, de unde cei care incaseaza taxele de rovinieta si organele de control sa poata verifica faptul ca masina se incadreaza in normele de poluare pentru care a fost platita rovinieta.
Pentru moment insa, fiecare proprietar de masina poate achita ce taxa doreste, 24 de euro pentru automobilele non-euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de plouare Euro 1 sau 16,8 euro pentru Euro 2.
Valoarea totala a rovinietelor pentru cele peste 3,3 milioane de autoturisme ar putea depasi 70 de milioane de euro. La aceasta se adauga taxele pentru microbuze, autocare si autovehicule de transport usoare si grele, care variaza in functie de diferite criterii intre 60 de euro si 930 de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO