Prima pagina

Scumpirea in lant a carburantilor ameninta inflatia

20.08.2004, 00:00 14

SNP Petrom, cea mai mare companie petroliera de pe piata romaneasca, a reactionat la explozia cotatiei titeiului de pe pietele internationale si a decis sa scumpeasca de astazi cu circa 8% pretul la benzina, una dintre cele mai spectaculoase majorari de pret operate in ultima vreme. Miscarea facuta de Petrom, care este de asteptat sa fie urmata si de ceilalti jucatori, ar putea rasturna calculele privind evolutia inflatiei, mai ales dupa neasteptatul 1,3% din iulie.
Petrom a anuntat ca va majora preturile la pompa ale carburantilor cu 2.200 lei/ litru la benzine, respectiv 2.300 lei/litru la motorine, ca urmare a cresterii puternice a pretului barilului de titei pe pietele internationale de la inceputul anului. Conducerea companiei anuntase inca de acum o saptamana ca va propune o majorare de pret actionarului sau majoritar, care este inca statul roman.
"In ultimele opt luni, pretul titeiului pe plan mondial a manifestat cresteri continue, fara tendinte de stabilizare ca in perioadele precedente, atingad valori de circa 44 dolari pe baril, comparativ cu 32 de dolari pe baril, in ianuarie 2004", afirma reprezentantii Petrom. Compania importa cantitati "semnificative" de titei pentru acoperirea cererii de carburanti pe piata interna. Petrom produce 6 mil. tone de titei, ceea ce inseamna circa jumatate din cererea interna.
Competrol, sucursala Petrom de distributie a carburantilor in Bucuresti, practica, in prezent, urmatoarele preturi: benzina premium - 28.050 lei pe litru, benzina premium fara plumb - 26.800 lei, benzina euro premium - 29.100 lei, motorina euro diesel - 24.700 lei, respectiv 25.100 lei la motorina super euro.
Grupul privat Rompetrol, al doilea operator operator de pe piata interna, a anuntat inca de miercuri ca va majora cu circa 10% preturile la pompa ale carburantilor.
In plus, majorarea pretului la carburanti operata de catre Petrom va fi urmata de restul jucatorilor.
"Romania a devenit o piata libera pentru carburanti, iar Petrom a inceput sa reactioneze in consecinta. MOL Romania analizeaza, de asemenea, o majorare a pretului la carburanti cu 2.200 - 2.300 lei pe litru", au spus reprezentantii companiei. Majorari intre 2.000 si 2.300 lei pe litru vor fi operate si de catre Lukoil, respectiv benzinarii particulari.
Cea mai recenta majorare a pretului de distributie a carburantilor a avut loc in luna iulie, determinata de cresterea accizelor la benzina si motorina.
La acea data, pretul benzinei a crescut cu valori cuprinse intre 350 si 400 lei/litru, in timp ce la motorina gradul de majorare a fost de 1.000 lei/litru.
Pe plan international, barilul de titei ramane si acum la cotatii foarte inalte, tranzactionandu-se ieri la valori de 48 $ la New York, respectiv 44,5 $ pentru cotatia Brent, pe fondul violentelor din Irak, precum si a cererii ridicate de pe pietele din China si India.
Pe de alta parte, efectul asupra transportatorilor se resimte diferit in functie de ponderea ocupata de carburanti in costurile totale.
Operatorul national de transport aerian TAROM a introdus din iunie o suprataxa de petrol si monitorizeaza evolutia pretului petrolului, avand in vedere ca 10%- 12% din cheltuielile totale sunt reprezentate de costurile cu carburantii.
"Carburantii reprezinta 25-30% din costul pe kilometru al unui transportator. Nu am inca semnale din partea firmelor de transport in privinta unor eventuale scumpiri ale preturilor. Transportatorii internationali nu vor majora preturile, in schimb, cei nationali vor putea opera modificari ale preturilor, dar nu foarte mari pentru ca, in general, o scumpire a carburantilor este absorbita in proportii egale de transportatori si consumatorii finali", spune Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) din care fac parte peste 10.000 de firme de transport.
Cresterea preturilor la carburanti va avea insa un impact limitat asupra inflatiei, sustine Banca Nationala.
"Fata de anii trecuti, putem vorbi de o decuplare a transmisiei alta data aproape instantanee a miscarilor pretului petrolului in toata economia. Oricum, banca centrala va lua in calcul posibilitatea aparitiei unor presiuni inflationiste in vederea apararii tintei de inflatie intr-o perspectiva mai indelungata", a declarat pentru ZF Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
El spune ca in ciuda surprizei provocate de varful de inflatie din luna iulie (1,3%), rata medie anualizata pe primele sapte luni ale anului conduce inca la o inflatiei decembrie la decembrie de sub 9% (8,8%), ceea ce asigura un anume "confort" din punctul de vedere al BNR.
"Datele lunare privind inflatia contin foarte mult si de aceea banca centrala tinde sa se uite din ce in ce mai mult la inflatia trimestriala, care da o imagine lipsita de astfel de socuri. Avem convingerea ca trendul de dezinflatie nu s-a intrerupt", mai spune Popa.
adrian.mirsanu@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO