Prima pagina

Scenariul pesimist al ING: euro la peste 4 lei

18.01.2008, 18:45 15

Euro ar putea primi un impuls de cre[tere chiar la peste 4 lei in prima jumatate a anului, conform unui scenariu pesimist avansat de analistii ING Bank Romania.

?Ne asteptam ca ca euro sa urce spre 4 lei la sf=rsitul lunii martie, sa ram=na sus in trimestrul al doilea si apoi sa scada lent in a doua jumatate a anului. Totusi, ar putea aparea un impuls care sa trimita euro la peste 4 lei?, afirma analistii bancii.

Ei anticipeaza ca volatilitatea cursului va creste si mai mult. De asemenea, considera ca este de asteptat ca BNR sa intervina pe piata valutara odata ce cursul ar trece de 3,8 lei/euro, iar daca deprecierea nu s-ar opri sa ridice dobinda chiar la 9% pe an.

Prognozele ING indica un curs de 3,55 lei/euro la sfirsitul lui 2008, respectiv 3,42 lei/euro la sfirsitul lui 2009, considerind ca leul va evolua diferit de monedele din regiune "din cauza ca dezechilibrele interne si externe sunt mai profunde."

Totusi, analistii bancii apreciaza ca tendinta de apreciere a leului in termeni reali va continua pe seama procesului de recuperare a decalajului fata de tarile dezvoltate din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO