Prima pagina

Scaderi in cascada pe piata medicamentelor

16.06.2005, 20:05 10

Piata medicamentelor a scazut puternic in aprilie si mai, dupa o crestere de peste 20% pe primul trimestru. Epuizarea fondurilor de compensate, responsabile de cresterile din prima parte a anului, determina contractia puternica a acestei piete.

"Piata farmaceutica a suferit o contractie de aproximativ 20% in luna aprilie, raportat la luna precedenta, dupa care luna mai a adus la randul ei o alta scadere de 15-20% a consumului de medicamente", a spus Iulian Trandafir, directorul executiv al distribuitorului de medicamente Farmexpert.

"Consumul din luna mai a fost sub nivelul din aprilie in termeni valorici, datorita recalcularii preturilor la medicamentele importate in dolari. Consumul din iunie este si mai redus, datorita scaderii marjelor la distribuitorii de medicamente, dar si din cauza introducerii unui nou pret de referinta la medicamentele fara prescriptie medicala", a afirmat Marius Savu, presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente si director general al companiei farmaceutice Eli Lilly.

Conform estimarilor acestuia, consumul mediu de compensate si gratuite a scazut cu 30% fata de inceputul anului, de la 1.800 de miliarde de lei lunar (aprox. 50 mil. euro), la 1.200 de miliarde de lei (33 mil. euro) pe luna.

"Nu se poate cuantifica efectul precis al crizei din piata, pana la rezolvarea problemelor cu retetele de compensate, cert este doar ca vanzarile companiilor farmaceutice s-au redus de la inceputul trimestrului al doilea", a spus si Mirel Nicola, directorul de dezvoltare al producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti.

Si reprezentantii Terapia Cluj-Napoca au apreciat ca vanzarile totale de pe piata farmaceutica s-au redus cu circa 25% la inceputul celui de-al doilea trimestru.

Scaderea s-a produs in mare parte pe segmentul farmaciilor mici independente, care nu au reusit sa isi renegocieze la timp contractele cu CNAS, sustin reprezentantii industriei. Procentul farmaciilor mici este de aproximativ 85% din numarul total al farmaciilor din tara.

Scaderea acestui segment al consumului se repercuteaza asupra intregii piete, determinand o reducere a vanzarilor companilor farmaceutice pe piata interna.

"Efectele de pe piata sunt inca dificil de cuantificat. La inceputul trimestrului al doilea s-au eliberat inca retete emise din trimestrul intai, pe vechiul sistem de compensare, iar nivelul prescriptiilor emise de medici a fost unul scazut datorita noilor reglementari. De asemenea, in luna martie a intervenit o scadere de 20% a pretului medicamentelor importate in dolari", a precizat si Dragos Dinu, presedintele executiv al grupului A&D Pharma.

"Cresterile din primul trimestru, contrabalansate de contractia din cel de-al doilea sfert al anului, vor conduce totusi la o majorare de pana in 20% a pietei la nivelul intregului an", a mai precizat Trandafir.

Evolutia pietei nu reflecta necesarul de medicamente al consumatorilor.

"Necesarul de consum de medicamente nu are cum sa scada. Tendinta generala este totusi de majorare", a mai spus Nicola.

In prezent, fondurile alocate farmaciilor sunt practic epuizate, dar unele farmacii continua sa depaseasca plafoanele alocate prin contract, in lipsa unei anexe la aceste contracte.

Scaderea vanzarilor de medicamente este cu atat mai dificila pentru industrie, cu cat consumul de produse farmaceutice a fost anul trecut de aproximativ 30-35 de euro per capita, mult sub nivelul tarilor care au aderat recent la Uniunea Europeana, unde acesta depaseste 100 de euro per capita anual.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO