Prima pagina

Sandoz ia in calcul Romania pentru o fabrica de 100 mil. euro

Sandoz ia in calcul Romania pentru o fabrica de 100 mil. euro

Iztok Sever, country head al Sandoz Romania

21.06.2007, 20:25 113

Compania elvetiana Sandoz, al doilea jucator de pe piata mondiala a medicamentelor generice, care detine doua fabrici de medicamente la Targu Mures analizeaza Romania ca posibila locatie pentru derularea unei investitii greenfield.
"O destinatie potentiala pentru o noua fabrica Sandoz este si Romania. Dar la fel sunt si India sau Indonezia. In acest moment evaluam toate oportunitatile", a spus . El nu a dorit sa ofere alte informatii legate de aceasta investitie.
Potrivit informatiilor care se vehiculeaza in piata Sandoz ar putea realiza un proiect greenfield printr-o investitie de de mai multe zeci de milioane de euro, putand ajunge si la 100 mil. euro. In cazul in care planurile elvetienilor se materializeaza in Romania, acesta ar urma sa fie cea mai mare investitie greenfield din industria farma locala.
In legatura cu punctele forte pe care Romania le are pentru derularea unei astfel de investitii Sever a spus ca sunt in principal legate de existenta unor facilitati de productie deja existente.
"Capacitatile de productie pe care le avem aici, faptul ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, preturile terenurilor care se mnetin inca in limite acceptabile, forta de munca si piata care creste intr-un ritm foarte rapid sunt cateva din atuu-urile Romaniei", a spus Sever
Sandoz detine la Targu-Mures doua unitati de productie, una destinata realizarii penicilinei, iar cealalta pentru productia de macrolide (antibiotice de ultima generatie). Sandoz a intrat indirect pe piata locala prin achizitia companiei slovene Lek care cumparase in urma cu cativa ani, producatorul local Pharmatech.
In Romania exista insa si Sandoz SRL, care potrivit informatiilor dipsonibile a finalizat anul 2005 cu pierderi de 3,5 mil. euro. Iztok Sever spune ca activitatea a fost profund afectata de cele doua scaderi de preturi la medicamente de aproape 30%, insa in 2006, compania a trecut pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO