Prima pagina

S&P vrea sa dea o nota mai mare Romaniei

09.09.2004, 00:00 18



Agentia de rating Standard&Poor's se pregateste sa-i dea Romaniei o marire de nota pentru riscul de tara, la un an de la precedenta evaluare, drept recunoastere a progresului inregistrat de reforma structurala.



"Cred ca exista un potential de imbunatatire a ratingului in scurt timp. Romania a facut progrese la nivel structurale, iar politica fiscala este bine controlata", a declarat Konrad Reuss, director executiv la Standard&Poor's (S&P).



Chiar si cu apropiata crestere de rating, Romania va ramane cu o treapta sub vecina sa Bulgaria, care a trecut in aceasta vara in grupa tarilor notate cu trei B - BBB - corespunzator unui grad de risc scazut pentru investitori.



Romania este cotata in prezent la nivelul BB, cu numai o treapta peste primul calificativ de risc de tara primit in martie 1996 (BB-).



Cu toata stabilitatea macroeconomica din ultimii ani, Romania nu poate scapa de stigmatul repetatelor cresteri urmate de caderi din deceniul trecut. Si ca atare, analistii straini inca se arata intr-o anumita masura sceptici.



"Romania are un istoric de progrese urmate de derapaje. Trebuie sa consolideze ceea ce a realizat pana in prezent si sa avanseze si mai mult cu problemele structurale, finalizand privatizarile ramase si reforma sectorului energetic", spune Reuss.



In viziunea S&P, impartasita de celelalte doua mari agentii de rating - Fitch si Moody's, ceea ce a realizat Romania in ultimii trei ani si jumatate nu este suficient pentru a estompa esecurile anterioare, mai ales in cazul comparatiei cu Bulgaria, care are in spate mai multi ani de progres.



"Elementul cheie de comparatie este intr-adevar Bulgaria, care a lasat Romania in urma din punct de vedere al ratingului. Bulgaria are un istoric mult mai bun", afirma Konrad Reuss. Iar acest istoric a fost invocat si cand Bulgaria a lasat Romania in urma obtinand statutul de economie de piata functionala inca din 2002.



Reuss mai spune ca 2005 va fi decisiv pentru ratingul Romaniei, in conditiile in care pietele vor monitoriza cu atentie procesul de integrare si respectarea termenului de 1 ianuarie 2007 propus pentru aderare.



In prezent, Romania este pe punctul de a primi note mai bune atat de la S&P, cat si de la Fitch, care au modificat perspectivele de rating de la "stabil" la "pozitiv". Ambele coteaza Romania la nivelul BB, cu doua trepte sub grupa tarilor considerate cu grad scazut de risc.



Dintre toate tarile din regiune, numai Ucraina si Turcia au calificative mai slabe, fiind evaluate cu doua trepe sub Romania. Chiar si Rusia este evaluata cu o treapta peste Romania, iar Bulgaria cu doua. Distanta dintre Romania, pe de o parte, si Slovacia si Polonia pe de alta, este, in viziunea agentiilor de rating, de patru trepte.



Dupa ce Bulgaria a fost inclusa in aceasta tara in grupa tarilor cu risc scazut, mai multi analisti straini se asteptau ca si Romania sa beneficieze de note mai bune, considerand ca o diferenta de doua puncte nu ar fi justificata. Si totusi, nici una din agentii nu s-a grabit sa crediteze Romania cu calificative mai bune, chiar daca intre timp a fost incheiat un nou acord cu FMI, iar contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat. Moody's nici macar nu si-a anuntat intentia de a modifica ratingul. Agentia americana vede in prezent o diferenta de doar o treapta fata de Bulgaria, insa se pregateste deja sa ridice nota tarii vecine.



In aceste conditii, evaluatorii ar putea astepta si publicarea raportului de tara pe 2003 al Comisiei Europene, asteptat la sfarsitul lui octombrie.



Ramane de vazut cat va cantari si recentul record atins de rezervele internationale ale BNR, care au trecut de 10 miliarde de euro.



Cert este ca investitorii de pe pietele externe de capital, si nu numai, trec cu vederea de mai bine de un an nivelul ratingurilor, titlurile romanesti fiind tranzactionate ca si cand notele ar fi substantial mai bune, chiar peste cele ale Bulgariei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO